Simptom ruam yang dialami oleh seorang pesakit cacar monyet selepas wabak itu menular di Republik Demokratik Congo (DRC) pada tahun 1996 hingga 1997, Foto Reuters

DUBAI – Emiriah Arab Bersatu (UAE) menjadi negara Teluk pertama yang merekodkan kes cacar monyet.

Republik Czech dan Slovenia juga melaporkan kes pertama mereka pada hari Selasa, menyertai 18 negara lain untuk mengesan virus di luar Afrika biasa.

Jumlah itu dijangka terus meningkat, tetapi pakar mengatakan risiko keseluruhan kepada populasi umum masih rendah.

Wabak virus telah ditemui di Eropah, Australia dan Amerika.

Gejala selalunya termasuk demam dan ruam – tetapi jangkitan biasa ringan.

Di UAE, satu kes telah dikesan daripada pengembara yang baru-baru ini melawat Afrika Barat dan kini menerima rawatan perubatan.

Pihak berkuasa kesihatan berkata, mereka “bersedia sepenuhnya” untuk menangani sebarang wabak, sambil menambah protokol pengawasan awal untuk mengesan penyakit itu juga telah disediakan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata, virus itu boleh dibendung dengan tindak balas yang betul di negara di luar Afrika yang mana ia biasanya tidak dikesan.

“Kami menggalakkan anda semua untuk meningkatkan pengawasan cacar monyet untuk melihat tahap penularan dan memahami ke mana ia merebak,” kata Pengarah Persediaan Berjangkit Global WHO, Sylvie Briand pada persidangan pada hari Selasa.

Wabak itu mungkin tidak normal tetapi masih dapat dibendung, tambahnya.

Di luar Afrika kini terdapat 237 kes yang disahkan dan disyaki cacar monyet dan pihak berkuasa kesihatan di seluruh dunia telah mengumumkan rancangan untuk membendung virus itu.

Jerman telah memesan sehingga 40,000 dos vaksin Imvanex – digunakan untuk merawat cacar, tetapi juga berkesan terhadap cacar monyet – untuk bersedia sekiranya wabak itu bertambah buruk. – BBC