Petugas Imigresen memeriksa dokumen pasport pengembara di pintu sempadan Malaysia-Singapura pada hari pertama sempadan negara dibuka semula berikutan Malaysia kini peralihan fasa endemik ketika tinjauan lensa Malaysia Gazette di Kompleks Imigresen, Kastam dan Kuarantin Kompleks Sultan Abu Bakar, Gelang Patah, Johor. Foto HAZROL ZAINAL, 01 APRIL 2022.

BATU KURAU – Rakyat Malaysia yang telah memperbaharui pasport secara dalam talian perlu menuntut segera dokumen berkenaan bagi mengelak daripada dilupuskan dalam tempoh 90 hari, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Beliau berkata, perkara itu juga selaras dengan peraturan yang telah termaktub di bawah bidang kuasa Jabatan Imigresen Malaysia, yakni apabila seseorang itu telah membuat pasport, menjadi tanggungjawab juga kepada individu berkenaan untuk menuntutnya.

“Bukan menjadi bidang kuasa kepada Jabatan Imigresen pula untuk hantar kepada mereka, walaupun diakui mungkin terdapat masalah tertentu yang menyebabkan pasport berkenaan gagal dituntut,” katanya kepada pemberita selepas menutup Program Kita Demi Negara di Dewan Astaka Batu Kurau, hari ini.

Beberapa media sebelum ini melapokan Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan terdapat 2,600 pasport yang telah diperbaharui secara dalam talian yang masih tidak dituntut setakat ini.

Mengulas mengenai program hari ini, Hamzah berkata, lebih 2,000 individu telah berdaftar sebagai Sahabat Kita Demi Negara yang berperanan sebagai mata dan telinga pihak kerajaan khususnya berkaitan isu melibatkan keselamatan negara. – BERNAMA