Penduduk Palestin melihat kediaman mereka yang runtuh dibedil pesawat perang Israel di Gaza. Foto Xinhua

GAZA – Sekurang-kurangnya 24 orang terbunuh selepas pesawat perang Israel terus membedil Semenanjung Gaza pada hari kedua.

Enam kanak-kanak terbunuh termasuk beberapa pejuang Palestin Jihad Islam (PJ) termasuk pemimpinnya, Tayseer Jabari maut.

Seorang wanita terbunuh pada sebelah petang apabila sebuah pesawat Israel melanggar sebuah kereta di Beit Hanoun di utara Gaza, menjadikan jumlah kematian dalam dua hari ini.

Kementerian Kesihatan Palestin juga memberi amaran bahawa perkhidmatan perubatannya boleh dihentikan dalam tempoh 72 jam kerana kekurangan bahan api yang diperlukan untuk mengendalikan penjana.

Jurucakap kementerian itu, Ashraf al-Qidra berkata, penggantungan perkhidmatan pesakit luar dan pembedahan berjadual di semua hospital terpaksa dibuat bagi memberi laluan kepada operasi kecemasan untuk mereka yang cedera dalam pencerobohan tersebut.

Keadaan farmaseutikal di Gaza sedang melalui masa “terburuk” dalam beberapa tahun, al-Qidra katanya lagi.

Ia merupakan keganasan paling serius antara Israel dan Gaza sejak konflik 11 hari pada Mei 2021 yang menyaksikan lebih 200 rakyat Palestin dan berpuluh-puluh warga Israel terbunuh.

Tentera Israel memberi amaran bahawa operasi terbaharu ini – Breaking Dawn boleh berlangsung selama seminggu.

Selain serangan udara ke atas Gaza, kira-kira 19 anggota PIJ telah ditangkap dalam serbuan di seluruh Tebing Barat yang diduduki, menurut Israel.

Siren amaran peluru berpandu masuk terus berbunyi di bandar-bandar Israel pada hari Sabtu, di tengah-tengah lebih banyak laporan serangan udara di Gaza.

Kementerian Kesihatan Gaza menyalahkan pencerobohan Israel atas kematian rakyat Palestin, dan untuk 203 orang yang cedera.

Tetapi setakat ini Hamas, yang mempunyai ideologi serupa dengan Palestin Jihad Islam dan sering menyelaraskan tindakannya dengannya – nampaknya masih belum tidak melepaskan tembakan ke Israel.

Ekoran itu, setakat ini tiada laporan mengenai serangan udara Israel yang menyasarkan Hamas, yang dikhuatiri akan meningkatkan serangan.

Kehidupan di wilayah Palestin menjadi lebih sukar sejak minggu lalu, selepas Israel menutup lintasannya dengan Gaza di tengah-tengah kebimbangan bahawa Kumpulan Palestin Jihad Islam akan bertindak balas terhadap penahanan salah seorang pemimpinnya di utara Tebing Barat.

Pada hari Sabtu, satu-satunya stesen jana kuasa di Gaza ditutup kerana ia tidak menerima sebarang penghantaran bahan api, kata jurucakap syarikat elektrik. – Agensi