Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong bercakap kepada media selepas sesi dialog bersama pihak p-hailing dan e-hailing di Kementerian Pengangkutan, Putrajaya. Foto HAZROL ZAINAL, 08 OGOS 2022.

KUALA LUMPUR – Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong melahirkan rasa kesal dengan tindakan Kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang menutup Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) semasa memerintah.

Beliau berkata, penutupan agensi di bawah Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) itu menyebabkan pihaknya menghadapi pelbagai kesukaran termasuk mendakwa syarikat perkhidmatan penghantaran apabila melakukan kesalahan.

“Soalan ini lebih baik tuju kepada kerajaan terdahulu (PH). Tiga hari dia menang sudah tutup SPAD. Banyak isu yang tak selesai masalah, saya kena menanggung dosa yang mereka lakukan.

“Saya cakap terus terang, sampai hari ini saya nak jaga kakitangan Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) pun saya terpaksa cari satu kaedah.

“Baru-baru ini kita dapat kontrak lima tahun bagi APAD,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Ka Siong memberi jaminan, walaupun kuasa yang diberikan kepada APAD ketika ini tidak sama seperti SPAD sebelum ini, namun nasib perkhidmatan p-hailing akan tetap terbela.

“Masa dibubarkan (SPAD), tiada hala tuju dan itu yang jadi kita kini kelam-kabut. Tapi tak ada, kita akur, APAD sekarang di bawah Ketua Pengarah JPJ dan kita kena cari kaedah terbaik.

“Walaupun tidak dipulihkan macam SPAD dulu, kuasa berpusat tapi apa juga kuasa yang ada dalam undang-undang itu kita akan gunakan terutamanya mengawal selia industri P-Hailing,” katanya lagi. – MalaysiaGazette