Penyanyi, Datuk Hattan (kanan) dan Zamani Slam (dua kanan) pada sidang media Konsert Mustika Seni di Istana Budaya, Kuala Lumpur. Foto MUHD NA'IM, 10 OGOS 2022.

KUALA LUMPUR – Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 2019 lalu memberi impak besar dari segi ekonomi dan kehidupan harian rakyat dalam negara di mana ramai yang terjejas hingga ada antaranya yang menderita.

Tidak hanya itu, banjir besar melanda di beberapa negeri pada penghujung tahun lalu dan awal tahun ini cukup meresahkan jiwa dan raga. 

Bersimpati dengan nasib yang menimpa, syarikat pengurusan acara CS Excellent dengan kerjasama pertubuhan badan bukan kerajaan (NGO), Drug Free Malaysia tampil menganjurkan persembahan amal Rhythm of Legends yang bakal berlangsung di Dewan Plenarry KLCC pukul 8.30 malam pada 29 dan 30 Oktober depan.

Menariknya, konsert  amal Rhythm Of Legends  menampilkan barisan penyanyi terkenal tanah air seperti Datuk Hattan, Zamani, Mawi, One Nation Emcee, Asmidar dan Rojer Kajol.

Pengarah Urusan CS Excellent, Marinatasha Mustapar berkata, tujuan dan matlamat utama konsert Rhythm of Legends diadakan adalah untuk mengutip dana bagi disalurkan kepada enam NGO, tabung amal, banjir, golongan asnaf dan artis veteran.

“Konsert ini adalah persembahan amal yang mana kita menyasar mengutip dana sebanyak RM3 juta. Penganjuran acara ini kami berkolaborasi dengan NGO Drug Free Malaysia. Kami menyasarkan 50 peratus hasil kutipan konsert disalurkan kepada enam badan NGO, tabung amal, tabung banjir dan asnaf. 

“Tidak dilupakan juga, golongan artis veteran yang terkesan sama. Kita tahu, mereka ini juga antara yang turut melalui fasa kesukaran sama. Jadi, kita tidak mahu melupakan mereka. Jadi, dengan adanya persembahan amal ini sedikit sebanyak dapat membantu dan berkongsi rezeki dengan banyak pihak. Pendek kata, sumbangan yang bakal disalurkan adalah menyeluruh.

“Rhythm of Legends ini adalah persembahan kedua terbesar yang kami buat. Sebelum ini kami turut menjalankan acara sama iaitu Rock The City di Melaka membabitkan artis antaranya  Caprice,Hujan,Bunkface,MK Clique,Joe Flizzow dan ramai  lagi pada Februari  2020. Sepanjang hampir lima tahun bergiat aktif dalam bidang ini, ada banyak juga program lain yang sudah kami buat,” katanya.

Beliau berkata pada sidang media Rhythm Of Legends di Istana Budaya di sini hari ini. Turut hadir Hattan dan Zamani.

Penyanyi, Datuk Hattan ketika sesi fotografi selepas sidang media Konsert Mustika Seni di Istana Budaya, Kuala Lumpur. Foto MUHD NA’IM, 10 OGOS 2022.

Berkongsi mengenai pemilihan artis, Marinatasha yang juga pengarah program bagi konsert Rhythm of Legends mengucapkan terima kasih atas sokongan dan kesudian mereka menerima tawaran bagi menjayakan persembahan amal itu.

“Sebelum ini ada ramai artis lain juga yang kami jemput untuk terbabit sama, tapi hanya yang tersenarai ini saja yang berkelapangan untuk persembahan dua hari itu. Mereka juga berminat untuk sama-sama terbabit bagi membantu dan beramal.

“Dari segi persembahan, pihak penganjur telah menetapkan konsep dimana persembahan akan diiringi Orkestra Tradisional Malaysia (Istana Budaya) di bawah pimpinan Encik Yazid Zakaria. Jadi, selain daripada  lagu-lagu  popular daripada koleksi album artis  itu sendiri, mereka turut akan menyampaikan lagu-lagu popular artis  terkemuka yang lain  dengan gabungan elemen alat muzik moden dan tradisional yang menjadi kepakaran OTM yang pastinya akan memberi suatu kelainan dan kepuasan kepada penonton,” katanya.

Menurut Marinatasha yang juga Ketua Biro Kebudayaan dan Keseniaan Pertubuhan Skuad Bakti Malaysia, pihaknya turut mengalu-alukan sumbangan daripada badan korporat dan orang perseorangan yang ingin menyumbang.

Dalam masa sama, Marinatasha mengajak orang ramai untuk membeli tiket sekaligus boleh berhibur dan menderma.

“Sebelum PKP lagi saya bersama Pertubuhan Skuad Bakti Malaysia terbabit dalam beberapa program amal. Malah, saya bersama seorang lagi Pengarah Urusan CS Excellent iaitu Qhal Iskandar dan Presiden DFM, Dr Khairudin Aziz, memang aktif. Jadi, apabila PKP dilaksanakan dapat dilihat banyak terjejas dari segi pendapatan, pekerjaan dan banyak lagi.

“Apabila kita sudah masuk fasa endemik dan boleh buat konsert, itu yang kami merancang untuk mengadakan persembahan amal berkonsepkan konsert. Macam dikatakan tadi, ia bertujuan untuk berkongsi rezeki. Tak banyak sikit, apa yang penting hasilnya nanti dapat memberi manfaat kepada pihak yang memerlukan.

“Kepada pembeli tiket nanti, mereka bukan saja boleh berhibur tapi juga beramal. Justeru, kami turut mengalu-alukan dan membuka kepada mana-mana badan korporat dan orang perseorangan jika mahu menaja dan menyumbang,” katanya.

Penyanyi, Zamani Slam ketika sesi fotografi selepas sidang media Konsert Mustika Seni di Istana Budaya, Kuala Lumpur. Foto MUHD NA’IM, 10 OGOS 2022.

Rhythm of Legends bakal dihadiri Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Saraya Arbi.

Tiket Konsert Rhythm Of Legends boleh dibeli secara online di https://www.myticket.asia/ bermula hari ini ini.

Berikut jenis harga tiket iaitu Meet & Greet sebanyak RM979, Diamond (RM879), Gold (RM679), Silver (RM579), Bronze (RM479), Premium 1 (RM379), Premium 2 (RM279) dan Premium 3 (RM179). – MalaysiaGazette