Mahdzir (tiga dari kanan) menyampaikan anugerah kepada salah seorang penerima ikon hero Kolej Universiti Agrosains Malaysia (UCAM), Alor Gajah, Melaka hari ini.

ALOR GAJAH – Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda), menyediakan dana sebanyak RM800,000 di bawah Skim Bantuan Pendidikan Yayasan Risda tahun ini.

Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, dana itu meliputi Skim Insentif Pelajar RM500 secara one-off, Bantuan Sara Hidup Pelajar RM450 sebulan sepanjang pengajian dan Biasiswa Pelajar RM6,800 hingga RM13,800 setahun kepada pelajar Kolej Universiti Agrosains Malaysia (UCAM).

Melalui yayasan yang sama katanya, Risda turut menyediakan Skim Bantuan komputer riba UCAM secara one-off dan Anugerah Yayasan Risda berbentuk dermasiswa bernilai RM2,000 kepada pelajar cemerlang.

“Saya yakin dengan inisiatif yang disediakan ini, ianya dapat menjadi pemangkin kepada generasi muda anak-anak pekebun kecil Risda untuk terus menyambung pelajaran ke tahap yang lebih tinggi serta dapat membantu dalam melancarkan pengajian mereka di UCAM.

“Risda sentiasa memberi fokus kepada bidang pendidikan sejak 65 tahun lalu dengan melalui pelbagai evolusi selaras dengan perkembangan sistem pendidikan dan keperluan tenaga kerja dalam sektor pertanian negara khususnya perladangan getah,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan lawatan ke Kolej Universiti Agrosains Malaysia (UCAM) di sini hari ini.

Turut serta, Pengerusi Risda, Datuk Seri Mohd Salim Mohd Sharif; Exco Pendidikan dan Teknologi Negeri Melaka, Datuk Rais Yasin dan Ketua Pengarah Risda, Datuk Abdullah Zainal.

Mengulas lanjut Mahdzir berkata, bermula dengan Sekolah Latihan Getah pada tahun 1957, Risda kini mempunyai Kolej Universiti Agrosains Malaysia atau UCAM yang merupakan satu-satunya Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS), khusus dalam bidang pertanian.

“Saya difahamkan UCAM setakat ini telah berjaya melahirkan lebih daripada 10,000 graduan yang bukan hanya berkhidmat di dalam agensi pertanian dan perladangan kerajaan serta swasta, malah ada juga yang kini bergelar usahawan dan jutawan,”katanya.

Sementara itu pada majlis yang sama, Mahdzir turut menyaksikan Majlis Pertukaran Dokumen Memorandum Persefahaman antara pihak UCAM dan tiga rakan industri iaitu GrasiCili Plt, Uwais Cendawan Agrotech Enterprise dan Bitara Emas (M) Sdn. Bhd.

MOU itu berkaitan program latihan industri dan penempatan kerja graduan UCAM, latihan profesional, penyelidikan dan pembangunan (R&D) serta kerjasama komersial. – MalaysiaGazette