MIC akan mencalonkan Pengerusi Badan Perhubungan MIC Wilayah Persekutuan, Datuk Rajah Symon bagi kawasan Batu.- Gambar hiasan

IPOH – MIC akan bertanding di baki tiga lagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Perak pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) ini.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pejabat Pengerusi BN Perak, tiga DUN tersebut ialah Sungkai, Buntong dan Aulong.

Pengerusi MIC Perak, Datuk V. Elango, dinamakan sebagai calon bagi DUN Sungkai dan akan berhadapan dengan calon daripada DAP, A. Sivanesan.

“Bagi DUN Buntong, MIC menamakan Ketua MIC Ipoh Barat, M. S. Jayagopi manakala DUN Aulong akan ditandingi Setiausaha MIC Perak, G. Shanmugiavalloo,” kata kenyataan itu.

Kenyataan itu juga menyebut, bagi DUN Jelapang, Hamidah Muhamad, yang merupakan calon daripada Parti Makkal Sakti akan bertanding menentang calon DAP, Cheah Pou Hian.

Hamidah merupakan Ketua Wanita Makkal Sakti Perak dan Ketua Bahagian Makkal Sakti Taiping.

Semalam, pucuk pimpinan BN memperuntukkan 10 kerusi Parlimen kepada MIC untuk bertanding dalam pilihan raya umum kali ini.

Di Perak, tiga calon MIC dipertaruhkan iaitu Presiden MIC, Tan Sri S.A Vigneswaran di Parlimen Sungai Siput, Datuk Seri M. Saravanan mewakili kerusi Tapah dan Datuk T. Murugiah di Teluk Intan. -MalaysiaGazette

Apa pun berlaku, BN Perak akan bertanding di semua kerusi