Azmin Ali berucap pada ceramah rakyat berhubung isu tambak laut di Sungai Batu, Teluk Kumbar hari ini.

TELUK KUMBAR – Kehadiran Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali serta beberapa pemimpin tempatan PN pada ceramah rakyat membabitkan isu tambak laut di Sungai Batu, di sini, dilihat tidak mendapat sambutan.

Ia susulan kurang daripada 100 orang menghadiri majlis yang turut dihadiri calon parti itu bagi Parlimen Balik Pulau, Muhammad Harris Idaham Abdul Rashid.

Majlis yang sepatutnya berlangsung jam 3.15 petang itu dilewatkan 10 minit sebelum beberapa individu yang dipercayai daripada pihak penganjur bertindak mengalihkan kerusi yang disusun berikutan tiada kelibat penyokong membanjiri khemah tersebut.

Pihak penganjur dilihat mengalihkan semula kerusi yang disusun.

Walaupun petugas kempen meminta penduduk khususnya golongan nelayan di situ turun menghadiri ceramah memandangkan mereka akan membahas isu tambak laut yang menghantui nelayan kawasan berkenaan namun permintaan tersebut nyata tidak mendapat sambutan.‬

Keadaan itu dilihat menjadi cabaran besar kepada calon muda yang dipertaruhkan PN untuk memastikan kerusi Parlimen Balik Pulau menjadi milik parti.

Sungai Batu merupakan kawasan nelayan yang  majoritinya terdiri daripada masyarakat Melayu.

Muhammad Harris berdepan lima saingan membabitkan penyandang kerusi itu, Datuk Muhammad Bakhtiar Wan Chik (Pakatan Harapan), Datuk Shah Headan Ayoob Hussain Shah (BN), Ahmad Fazli Mohammad (GTA) serta dua calon Bebas, Datuk Seri Sabaruddin Ahmad dan Datuk Seri Johnny Ch’ng Ewe Gee.

Kerusi Parlimen Balik Pulau dianggap antara kerusi panas pilihan raya di Pulau Pinang pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15). – MalaysiaGazette