Pembentukan Kerajaan Perpaduan pimpinan Anwar lengkap dengan pengumuman Timbalan Menteri malam ini.

SELEPAS Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan senarai timbalan menteri malam ini, selesailah tanda tanya yang bermain dalam fikiran rakyat mengenai apa akan berlaku pasca Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Pengumuman ini melengkapkan pentadbiran Kerajaan Perpaduan yang ditubuhkan 24 November 2022 dengan pembentukan barisan Kabinet yang dikecilkan daripada sebelum ini pada 2 Disember lalu.

Kerajaan Perpaduan dibentuk menerusi gabungan antara Pakatan Harapan (PH), BN, Parti Gabungan Sarawak (PGS), Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Parti Warisan selepas tidak ada mana-mana parti menang dengan majoriti mudah pada PRU15, 19 November lalu.

Justeru, gabungan PH yang mendapat 82 kerusi Parlimen dengan BN (30 kerusi), PGS (23 kerusi), GRS (enam kerusi) dan Parti Warisan (tiga kerusi) campur Parti Bangsa Malaysia (PBM), Bebas dan KDM empat kerusik melayakkan sebuah kerajaan dibentuk.

Dalam hal ini, Perikatan Nasional (PN) tidak mahu dilibatkan. Gabungan Parti Bersatu, Pas dan Gerakan ini lebih senang menjadi pembangkang agar ada semak dan imbang di Parlimen nanti.

Sepanjang penggal PRU14 dari Mei 2018 hingga pembubaran Dewan Rakyat diumumkan pada 10 Oktober lalu, rakyat hidup dalam keadaan terumbang ambing berikutan berlaku pertukaran tiga kerajaan.

Dalam tempoh itu, rakyat hidup menderita dengan pandemik Covid-19, yang menyebabkan ramai hilang kerja, putus pendapatan, ekonomi negara semakin merudum dan kos sara hidup meningkat.

Sebab itu, tidak pelik kalau rakyat mengharapkan PRU15 dipanggil awal supaya sebuah kerajaan baharu yang stabil dan makmur dapat ditubuhkan.

Bemula Ogos 2022, rakyat tertanya-tanya bila Perdana Menteri hendak membubarkan Dewan Rakyat supaya PRU ke-15 dapat diadakan.

Mendengar keluhan itu, Datuk Seri Ismail Sabri yang merupakan Perdana Menteri kesembilan ketika itu memutuskan tarikh 10 Oktober 2022 sebagai pembubaran Parlimen.

Selepas Dewan Rakyat dibubarkan, rakyat tertanya-tanya bilakah tarikh pilihan raya diadakan, kerana mereka tidak sabar untuk keluar mengundi.

Apabila Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan 19 November 2022 sebagai hari mengundi, rakyat tidak sabar-sabar menunggu detik pengumuman parti mana yang menang dengan majoriti mudah.

Namun, sehingga pukul 4 pagi pada 20 November 2022, tidak ada satu parti pun mendapat 112 kerusi atau majoriti mudah.

Ini memaksa Yang di-Pertuan Agong memanggil semua ketua-ketua parti untuk menyelesaikan keputusan berkenaan.

Tuanku kemudian mencadangkan agar dibentuk sebuah Kerajaan Perpaduan antara PH dengan PN, memandangkan kedua-dua parti itu mendapat jumlah yang terbanyak, tetapi bukan dominan.

Tetapi, Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin menolak cadangan itu dengan alasan tindakan membentuk Kerajaan Perpaduan ‘lari’ dari perjuangan asal gabungan itu.

Atas kebijaksanaan Tuanku, maka cadangan dikemukakan kepada BN agar bergabung saja dengan PH supaya kerajaan dapat dibentuk bagi menamatkan kegusaran dan kebimbangan rakyat.

Atas titah itu, BN bersetuju dan bersedia bersama PH untuk menubuhkan kerajaan dengan Anwar yang mendapat kerusi terbanyak sebagai Perdana Menteri, manakala BN mencadangkan Pengerusinya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Selepas persetujuan dicapai, Tuanku memberi perkenan untuk menubuhkan Kerajaan Perpaduan dan majlis angkat sumpah Perdana Menteri dilakukan pada jam 5 petang 24 November di Istana Negara.

Pada 2 Disember 2022, Anwar mengumumkan barisan Jemaah Menterinya, yang turut menamakan Datuk Seri Fadzillah dari Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PPBS) sebagai Timbalan Perdana Menteri II.

Dengan itu, maka selesailah konflik kecil pembentukan kerajaan pasca PRU15 dan Anwar serta barisan Jemaah Menterinya memulakan tugas masing-masing pada 5 Disember lalu.

Rakyat mengharapkan kerajaan ini kekal sehingga tamat penggal PRU15 pada 2027 nanti, tanpa berulang lagi ‘langkah’ atau kerajaan tebuk atap sebagaimana berlaku sepanjang penggal PRU14.

Rakyat mengharapkan kerajaan baharu ini dapat segera memulihkan ekonomi negara, sekali gus mengatasi masalah kos sara hidup tinggi yang membebankan mereka selama ini dalam meneruskan kesinambungan hidup.

Rakyat menaruh keyakinan dengan keupayaan dan kebolehan Anwar serta dibantu Jemaah Kabinetnya untuk meletakkan semula ekonomi negara pada landasan yang betul.

Mereka tidak tahan menempuhi kehidupan di sebuah negara yang tergelincir dari landasan dan cukuplah empat tahun kemelut itu berlaku untuk dimasukkan dalam sejarah kehidupan. – MalaysiaGazette