Gambar hiasan

SINGAPURA – Seorang lelaki didenda S$10,000 oleh mahkamah semalam kerana gagal memberi kucing peliharaannya makanan dan air yang mencukupi, hingga mengakibatkan haiwan itu mati.

Tertuduh Khairulnizam Khan Kamalrozaman tidak dapat membayar jumlah itu dan akan menjalani hukuman penjara 20 hari jika ingkar denda itu.

Khairulnizam, 25, mengaku bersalah atas satu pertuduhan di bawah Akta Haiwan dan Burung kerana menyebabkan kesakitan dan penderitaan yang tidak sepatutnya kepada seekor kucing yang dinamakan Grey.

Tertuduh tidak menyediakan makanan dan air yang mencukupi untuk kucing secara tetap antara 25 Disember 2020 dan 2 Februari 2021.

Menurut dokumen mahkamah, Khairulnizam tinggal di sebuah flat bersama isterinya di Sembawang Crescent pada akhir 2018 dan mengambil kucing itu sebagai anak angkat dan menjadi penjaga utamanya pada Februari 2019, menurut laporan CNA.

Mulai Oktober 2020, Khairulnizam dan keluarganya tinggal jauh dari flat Sembawang, sebaliknya memilih untuk tinggal bersama keluarga mentuanya di Woodlands atau ibu saudaranya di Boon Lay ketika dia bekerja di Pelabuhan Jurong.

Kucing itu ditinggalkan di flat Sembawang, dan sekali-sekala Khairulnizam akan pulang untuk memberinya makan.

Mengikut pengakuannya sendiri, kali terakhir memberi kucing itu makan pada Disember 2020.

Antara 25 Disember 2020 dan 2 Februari 2021, jiran Khairulnizam menghantar mesej kepadanya, mengatakan ada bau busuk datang dari flat tersebut.

Jiran itu bertanya kepada tertuduh sama ada kucingnya mati kerana jirannya sudah dua bulan tidak berjumpa dengan Khairulnizam.

Jiran itu menghantar beberapa mesej kepada Khairulnizam mengatakan bahawa bau busuk itu semakin kuat dan ada keperluan mendesak untuk dia pulang segera untuk memeriksa kucing itu namun dia tidak berbuat demikian.

Lembaga Taman Negara (NParks) menerima maklum balas daripada orang awam mengenai seekor kucing mati di flat Sembawang pada 2 Februari 2021.

Pegawai NParks pergi ke flat pada hari yang sama dan menemui bangkai kucing di dalamnya.

Pemeriksaan bedah siasat yang dilakukan oleh veterinar NParks mendapati bangkai itu menunjukkan keadaan mumia dan autolisis yang ketara.

Doktor haiwan NParks berkata, masa kematian tidak dapat dipastikan, tetapi ia mungkin akan mengambil masa sekurang-kurangnya seminggu untuk bangkai itu mencapai keadaan autolisis dan mumia.

Penalti kerana menyebabkan kesakitan dan penderitaan yang tidak wajar kepada haiwan di bawah Akta Haiwan dan Burung ialah denda sehingga S$15,000, penjara sehingga 18 bulan atau kedua-duanya sekali. – Agensi