BENDERA JOHOR
Bendera Negeri Johor. Foto MOHD ADZLAN, 25 JANUARI 2022.

JOHOR BAHRU- Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar hari ini bertitah menegaskan jangan ada pihak yang mencuba sebarang usaha untuk memecah belahkan jambatan perpaduan Bangsa Johor.

Sultan Ibrahim bertitah konsep Bangsa Johor yang menyatukan rakyat pelbagai kaum di negeri ini, kekal diamalkan sejak sekian lama.

Justeru, baginda bertitah Bangsa Johor perlu menolak sebarang bentuk ekstremisme yang boleh menjejaskan keharmonian antara kaum dan agama.

“Sejak dahulu lagi, saya sentiasa menitikberatkan dan mengingatkan semua bahawa persefahaman dan hormat-menghormati antara kaum menjadi tunjang perpaduan Bangsa Johor.

“Saya memberi amaran jangan ada cubaan daripada mana-mana pihak yang mahu memecahbelahkan jambatan perpaduan Bangsa Johor,” titah baginda dalam kenyataan yang diberikan Royal Press Office kepada Bernama hari ini, sempena sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi baginda esok.

Titah baginda, Bangsa Johor yang kekal harmoni dan bersatu-padu bukan sahaja menjadikan masyarakatnya lebih baik, malah telah membawa kemakmuran kepada negeri ini.

“Jauhilah sifat hasad dengki, dendam dan buruk sangka kerana ia merupakan satu penyakit berbahaya yang hanya mengundang keburukan kepada masyarakat dan negara,” titah baginda.

Sultan Ibrahim turut menzahirkan penghargaan kepada kerajaan Persekutuan yang diterajui Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim di atas penyaluran peruntukan besar kepada Johor pada Belanjawan 2023.

“Alhamdulillah di atas peruntukan yang diberikan dan moga hubungan baik kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri terus diperkukuh demi kemakmuran negeri serta rakyatnya,” titah baginda.- MalaysiaGazette