FB Pertubuhan Peladang Malaysia

PUTRAJAYA – Padiberas Nasional Bhd (BERNAS) telah menyalurkan sumbangan sebanyak RM20 juta lagi kepada Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) untuk diagihkan kepada pesawah di empat negeri iaitu Kedah, Perlis, Pulau Pinang dan Selangor.

KPKM, dalam kenyataan hari ini, memaklumkan pemberian bantuan khas sebanyak RM250 kepada setiap pesawah itu akan memanfaatkan 81,153 orang pesawah berdaftar di negeri berkenaan.

KPKM memaklumkan pembayaran sumbangan itu akan diselesaikan sebelum Jumaat ini bagi pesawah yang mempunyai maklumat lengkap.

“Pesawah di negeri-negeri lain akan menerima bantuan khas tersebut pada peringkat seterusnya setelah baki sumbangan disalurkan oleh BERNAS kelak,” katanya.

Sebelum ini, sebanyak RM10 juta disalurkan kepada KPKM pada penghujung tahun lalu dan telah diagihkan kepada tiga buah negeri di Pantai Timur iaitu Kelantan, Terengganu dan Pahang.

Ia merupakan sumbangan BERNAS sebanyak RM60 juta kepada pesawah yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 5 Dis tahun lepas.

Bantuan itu juga merupakan tambahan kepada Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri sebanyak RM200 yang diberikan kepada setiap pesawah seperti diumumkan oleh Perdana Menteri pada 29 Mac lalu.- BERNAMA

1 Komen

  1. Tunggu kartel ayam, telur, telekomunikasi dan tepung pulak kasi bantuan. Sbb tauke2 ni senarai no 1hingga 14 terkaya Malaysia. Takkan gomen cuma berani perah dr tauke melayu sorang ni saja kot? Dendam ka apa?

Comments are closed.