JOHOR BAHRU – Kerajaan negeri Johor membenarkan murid-murid sekolah agama di negeri ini memakai pakaian sukan atau pakaian bersesuaian berikutan keadaan cuaca yang panas.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri, Mohd. Fared Mohd. Khalid berkata, kerajaan negeri mengambil tindakan sama seperti dilaksana Kementerian Pendidikan (KPM) demi kesejahteraan dan keselesaan murid-murid.

“Benar ada pekeliling yang dikeluarkan melibatkan kebenaran untuk anak murid sekolah agama Johor memakai baju sukan ke sekolah, memang dibenarkan.

“Kita gunakan sama seperti yang dilaksana KPM. Murid-murid juga boleh memakai pakaian sukan sekolah kebangsaan, kerana kita faham sekolah agama tidak banyak pilihan pakaian sukan.

“Pakaian program Karektor Murid Johor ataupun pakaian t shirt berwarna putih dengan seluar sukan juga dibenarkan, yang penting kemas dan menutup aurat,” katanya ketika ditemui pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Majlis Bandaraya Johor Bahru, di sini, hari ini.

Pada 2 Mac lalu, Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan, Dr. Norisah Suhaili memaklumkan kerajaan membenarkan pemakaian sukan di semua sekolah seluruh negara ekoran cuaca panas yang mencecah 35 darjah Celsius ketika ini.

Tambah Mohd. Fared, kerajaan negeri juga telah meminta semua aktiviti luar bilik darjah dihentikan buat sementara waktu atas alasan yang sama. – MalaysiaGazette