Anggota bomba memadamkan kebakaran di Banff National Park. foto Twitter Parks Canada

OTTAWA – Kebakaran hutan yang melanda Kanada tahun ini adalah paling teruk dalam rekod dan mungkin terus mencabar pada tahun ini terutama di beberapa kawasan.

Kementerian Sumber Asli Kanada berkata, unjuran terkini menunjukkan potensi kebakaran lebih tinggi daripada biasa di kebanyakan negeri berdasarkan ramalan suhu panas dan kemarau yang berterusan, sekali gus menjejaskan semua wilayah.

Untuk bulan Julai, keadaan panas dan kering akan meningkatkan risiko kebakaran hutan dari British Columbia dan Yukon hingga ke barat Labrador.

Pada bulan Ogos, kawasan dari British Columbia melalui barat Quebec diletakkan sebagai berisiko.

Bomba Kanada berkata, terdapat 649 kebakaran hutan aktif di seluruh negara dan jumlah kebakaran hutan di luar kawalan ialah 353.

Jumlah kebakaran hutan di negara itu setakat tahun ini mencecah 3,430, melibatkan kira-kira 88,000 kilometer persegi tanah.

Kerajaan telah pun mengambil langkah terhadap musim kebakaran hutan 2023, seperti membuat pelaburan tambahan melatih lebih ramai anggota bomba dan memberikan sokongan kepada wilayah dan wilayah mengenai peralatan dan mengerahkan kakitangan dan keupayaan Angkatan Tentera Kanada, kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

Menurut media tempatan, lebih ramai warga Kanada telah dipindahkan dari rumah mereka tahun ini berbanding empat dekad yang lalu, dengan lebih 155,000 terpaksa meninggalkan rumah akibat kebakaran dan asap. – Agensi