Vaksin flu boleh didapati di klinik dan hospital seluruh negara. Gambar hiasan

CANBERRA – Pengambilan vaksin influenza di Australia telah menurun pada musim sejuk semasa akibat krisis kos sara hidup.

Data terkini daripada Daftar Imunisasi Australia menunjukkan 8.5 juta rakyat Australia atau kira-kira 32 peratus daripada populasi telah menerima vaksin selesema 2023 setakat 9 Julai.

Ia menandakan kejatuhan daripada 10.4 juta pada masa yang sama pada tahun 2022.

Kejatuhan itu berlaku walaupun kempen awam memberi amaran tentang kemungkinan peningkatan kes influenza, Covid-19 dan virus pernafasan pernafasan (RSV).

Terdapat 116,473 kes selesema yang disahkan di Australia setakat 25 Jun 2023.

Pengerusi Kolej Pengamal Am Diraja (SA) cawangan Australia Selatan, Sian Goodson berkata, bilangan kes akan bertambah tanpa kadar vaksinasi yang lebih tinggi.

“Virus itu sendiri, kurang imuniti secara semula jadi dan pengurangan pengambilan vaksin boleh menyebabkan musim selesema agak teruk.

“Melainkan kadar vaksin bertambah baik, kita mungkin menghadapi sejumlah besar kes selesema tahun ini,” katanya dipetik oleh Perbadanan Penyiaran Australia.

Greg Scarlett, naib presiden Pharmacy Guild SA pula berkata, tekanan kos sara hidup yang semakin meningkat membuatkan sesetengah orang berasa sukar untuk membeli vaksin selesema, dengan empat keluarga dikenakan harga sehingga sekitar A$100 (kira-kira AS$68 ).

“Ia adalah perbelanjaan yang besar bagi sebuah keluarga untuk komited, mendapatkan vaksinasi bagi semua orang,” katanya.

Pada Mei tahun ini, Bendahari Australia, Jim Chalmers mengumumkan belanjawan persekutuan dengan tumpuan yang kuat terhadap pelepasan kos sara hidup kerana inflasi kekal sebagai “cabaran ekonomi utama” bagi negara itu. – Agensi