Berita luar negara

NEW DELHI – India menolak tuduhan Ottawa bahawa negara ini terlibat dalam pembunuhan seorang warga Kanada sambil menyifatkan dakwaan tersebut sebagai tidak masuk akal.

Kenyataan keras itu dikeluarkan oleh New Delhi selepas seorang diplomat India diusir oleh Kanada.

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau berkata, terdapat “dakwaan yang boleh dipercayai” yang mengaitkan Kerajaan India dengan kematian pemimpin Sikh Kanada, Hardeep Singh Nijjar.

“Tuduhan yang tidak berasas bertujuan untuk mengalihkan tumpuan daripada pengganas dan pelampau Khalistani, yang telah disediakan perlindungan di Kanada dan terus mengancam kedaulatan India dan integriti wilayah,” menurut kenyataan Kementerian Luar India.

Kenyataan itu merujuk kepada ideologi politik Sikh mahu mewujudkan autonomi Sikh yang dikenali sebagai Khalistan.

“Kami menggesa Kerajaan Kanada untuk mengambil tindakan undang-undang yang segera dan berkesan terhadap semua elemen anti-India dari tanah mereka,” kata kenyataan itu.

Tidak lama selepas itu, Kementerian Luar India mengeluarkan kenyataan lain, mengatakan seorang diplomat kanan Kanada diminta meninggalkan India dalam tempoh “lima hari akan datang”.

“Keputusan itu mencerminkan kebimbangan Kerajaan India yang semakin meningkat terhadap campur tangan diplomat Kanada dalam hal dalaman New Delhi dan penglibatan mereka dalam aktiviti anti-India,” kata kenyataan itu.

Nijjar, seorang peguam bela terkenal memperjuangkan untuk kemerdekaan negara Sikh di wilayah India, ditembak mati di luar pusat kebudayaan Sikh di bandar Surrey di Kanada pada Jun lalu. – MalaysiaGazette

India didakwa terlibat dalam pembunuhan pemimpin Sikh Kanada