Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob melihat penduduk bermain aktiviti boling padang ketika di Program Santai Anak Muda sempena Pilihan Raya Kecil (PRK) N36 DUN Pelangai di padang Awam Felda Sungai Kemahal, Bentong. Foto MOHD ADZLAN, 26 SEPTEMBER 2023.

BENTONG – Jentera Barisan Nasional (BN)  perlu menguasai kempen menerusi platform media sosial selain cara bersemuka sepanjang Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelangai.

Ahli Parlimen Bera, Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob berkata, medium media sosial dilihat efektif untuk menyampaikan isu terutamanya kepada pengundi yang berhijrah di luar Pelangai selain kempen secara tradisional yang biasa dilakukan.

Beliau mengakui medium itu dimanfaatkan sepenuhnya oleh pihak pembangkang yang dilihat ke depan dalam hal itu di mana pengguna lebih mempercayai sosial media kerana mudah dan cepat.

”Sebenarnya kempen yang paling baik untuk menarik golongan muda menerusi media sosial. Cara tradisional, cara dulu untuk berjumpa mungkin agak susah terutama pengundi luar di Kuala Lumpur. Jadi dia boleh lihat kempen menerusi Tik Tok, Instagram, Facebook.

”Bagi saya selain daripada kita buat seperti dulu, cara baru kita mesti buat juga menerusi media sosial,” katanya ketika ditemui media sejurus beriadah bersama penduduk kampung Felda Kemahal di Bentong hari ini.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, penduduk Felda masih setia dengan BN dan meneruskan kepada calon anak jati di situ, Datuk Amizar Abu Adam yang sudah sebati dengan jiwa peneroka.

Katanya, setakat hari ini di Felda Felda Sungai Kemahal melibatkan Pergerakan Pemuda, Puteri dan Wanita UMNO bahagian tetap memberi sokongan dan sempat bersama dalam ziarah kasih di mana sokongan masih masih utuh.

Justeru bekas Perdana Menteri itu berharap sokongan ini kekal sehingga hari mengundi pada 7 Oktober nanti.

Tambahnya, jika sokongan itu  berterusan BN akan mengekalkan kemenangan di DUN Pelangai.

”Saya dimaklumkan calon anak jati Pelangai dari Felda Chemomoi, perkara (kemenangan) pernah berlaku di Paya Besar, tempat PRU kalah tapi di Parlimen Paya Besar kerana dia anak peneroka, Datuk Shahar Abdullah menang.

”Undi Felda melebihi separuh, pentingnya undi di Felda terutama kepada golongan muda, jentera kempen guna media sosial untuk mendapat sokongan,” katanya.

Pada PRK Pelangai, Amizar akan dicabar oleh calon Perikatan Nasional (PN) Kasim Samat dan calon bebas, Haslihelmy DM Zulhasli. – MalaysiaGazette