Kerajaan Perak Perpaduan Saarani Mohamad
Saarani Mohamad

IPOH – Individu yang benar-benar layak di bawah kategori miskin tegar atau Orang Kurang Upaya (OKU) boleh membuat permohonan bagi pengurangan bayaran premium pemilikan tanah di Perak.

Menteri Besar, Datuk Seri Saarani Mohamad berkata, Dasar Permohonan Rayuan Pengurangan Premium itu adalah berdasarkan syor oleh Pejabat Pengarah Tanah dan Galian (PTG) Negeri Perak untuk diputuskan oleh Pihak Berkuasa Negeri.

“Kerajaan Negeri memahami dan sentiasa prihatin kepada golongan miskin dan kurang berkemampuan untuk membayar kadar premium tanah yang tinggi.

“Oleh itu, PTG Perak telah mengeluarkan Pekeliling Pengarah Tanah Dan Galian Negeri Perak Bil. 3 tahun 2020 berkaitan dengan Dasar Permohonan Rayuan Pengurangan Premium,” katanya pada sesi soal jawab Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini hari ini.

Beliau menjawab soalan Ong Boon Piow (PH-Bercham) mengenai sama ada pihak kerajaan negeri akan menawarkan pembayaran premium pembaharuan geran tanah secara ansuran agar golongan miskin mampu menjelaskan premium yang tinggi walaupun telah diberi diskaun.

Saarani berkata, kaedah pembayaran premium secara ansuran tidak dilaksanakan kerana bayaran itu adalah bersifat ‘one off’ untuk membolehkan hak milik didaftarkan dan tempoh bayaran premium ditetapkan ialah tiga bulan dari tarikh Notis 5A dikeluarkan dan boleh memohon pelanjutan tempoh tiga bulan lagi.

“Butiran Notis 5A bagi tujuan pembayaran premium adalah meliputi Cukai Tahun Pertama, Bayaran Ukur, Tanda Sempadan dan bayaran pendaftaran hak milik. Kegagalan untuk menyempurnakan bayaran Notis 5A mengikut tempoh yang ditetapkan boleh mengakibatkan kelulusan pemberimilikan oleh Pihak Berkuasa Negeri luput serta-merta,” katanya.

Katanya, kerajaan negeri turut memahami keluh-kesah rakyat berkaitan tempoh menunggu yang lama bagi proses kelulusan pemberimilikan tanah, pembaharuan geran, kebenaran penukaran pemilikan tanah dan sebagainya.

Oleh itu, beliau berkata, PTG telah membuat penambahbaikan proses-proses pembangunan seperti Tukar Syarat Dan Pecah Sempadan Serentak (Seksyen 124A), Serah Balik Dan Beri Milik Semula (Seksyen 204A-H) dan Pecah Sempadan (Seksyen 136).

“Selain itu, kerajaan negeri juga telah memberi penurunan kuasa daripada Pihak Berkuasa Negeri kepada Pengarah Tanah Galian dan Pentadbir Tanah bagi urusan-urusan tertentu.

“Penambahbaikan ini telah memendekkan tempoh untuk memproses permohonan di antara 20 ke 30 hari berbanding tempoh lebih panjang sebelum ini,” katanya. – Bernama