Kelapa sawit
Gambar hiasan.

BANGI – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan merasmikan Kongres dan Pameran Minyak Sawit Antarabangsa  MPOB (PIPOC 2023) yang akan berlangsung di Kuala Lumpur pada 7 hingga 9 November ini.

PIPOC 2023 anjuran Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) akan diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur mengumpulkan lebih 100 penceramah terkenal dan 2,000 peserta dari seluruh dunia.

Ketua Pengarah MPOB, Datuk Dr. Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata, PIPOC 2023 akan melibatkan empat persidangan serentak membincangkan topik penting seperti kemampanan, keselamatan makanan dan penambahan nilai.

“PIPOC 2023 adalah kongres yang menyedia maklumat, perkongsian idea dan perbincangan mendalam oleh penceramah mengenai isu semasa dan prospek industri sawit.

“PIPOC sekali lagi akan menjadi menjadi kongres minyak sawit yang bermaklumat, menggugah pemikiran dan memberi inspirasi,” kata Ahmad Parveez.

Kongres yang bertemakan ‘Navigating Uncertainties, Building Resilience’ menyediakan platform untuk interaksi, peluang rangkaian dan perbincangan mendalam mengenai pelbagai aspek industri sawit.

Ia meliputi perkembangan dasar terkini kepada cabaran dan prospek industri itu.

Kongres itu juga turut menampilkan pameran perdagangan dengan lebih 400 reruai yang akan memaparkan kemajuan baharu industri, teknologi terkini, peralatan dan produk berkaitan industri sawit.

“Justeru, peserta akan mendapat peluang berharga untuk belajar, berkongsi pengetahuan mereka dan meneroka kemajuan terkini dalam industri sawit,” kata Ahmad Parveez.

Pakar minyak sawit terkemuka dunia akan memberikan pandangan, berkongsi pengalaman dan menyumbang kepada perbincangan dinamik mengenai trend, cabaran, peluang dan teknologi terkini dalam industri sawit pada masa ini.

Penceramah termasuk Tan Sri Dr. Yusof Basiron dari DIBIZ Global, Malaysia yang akan menyampaikan pembentangan ‘Navigating Uncertainties, Building Resilience‘ semasa Kuliah Henri Fauconnier.

PIPOC 2023 juga menampilkan Thomas Mielke dari Oil World, Jerman yang akan berkongsi perspektif mengenai bekalan minyak sayuran global, permintaan dan tinjauan harga.

Datuk Mohamad Helmy Othman Basha pula akan menyelami industri sawit melalui pembentanngan “Membina Ketahanan dalam Dunia VUCA.

Kongress itu juga akan merangkumi aktiviti menarik termasuk lawatan teknikal ke ladang sawit, kilang minyak sawit, kilang penapisan dan kemudahan penyelidikan & pembangunan untuk para peserta. – MalaysiaGazette