Kevin McCarthy

 

WASHINGTON – Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS) meluluskan rang undang-undang pembiayaan sementara bagi mengelak penutupan kerajaan beberapa jam sebelum pembiayaan semasa tamat.

Rang undang-undang yang memastikan pembiayaan sehingga 17 November menerima sokongan menggalakkan, dan telah ditandatangani menjadi undang-undang oleh Presiden Joe Biden beberapa minit sebelum tarikh akhir.

Walau bagaimanapun, dana awal itu melucutkan sebarang bantuan baru untuk Ukraine untuk perangnya terhadap Rusia ekoran permintaan utama daripada Demokrat.

Speaker Dewan Republikan, Kevin McCarthy mengemukakan rang undang-undang itu sebagai menentang penyokong tegar dalam partinya sendiri.

Penutupan kerajaan, yang akan meletakkan puluhan ribu pekerja Persekutuan diberhentikan tanpa gaji dan menggantung pelbagai perkhidmatan kerajaan, dijadualkan bermula pada 00:01 ET (04:01 GMT) pada hari Ahad.

Tetapi dalam perubahan dramatik pada petang Sabtu, McCarthy memutuskan untuk mengundi langkah pendanaan sementara yang akan mengekalkan kerajaan termasuk pembiayaan untuk bencana alam tetapi tidak membuat konsesi besar pada tahap perbelanjaan.

Majoriti penggubal undang-undang berminat untuk mengelak penutupan, dan rang undang-undang itu disokong lebih ramai Demokrat daripada Republikan, dengan sebanyak 90 Ahli Republikan Dewan Perwakilan mengundi menentangnya.

Tindakan itu merupakan tamparan kepada sekumpulan kecil Republikan berhaluan kanan yang telah mengadakan rundingan dengan tuntutan yang tidak berbelah bahagi untuk memotong perbelanjaan dan tiada bantuan baharu untuk Ukraine.

Dan dengan Dewan Perwakilan ditangguhkan sejurus selepas pengundian, Senat yang telah bersetuju dengan rang undang-undang sendiri termasuk menggantung bantuan untuk Ukraine tanpa pilihan tetapi selain memilih undang-undang dewan.

Hanya sembilan senator mengundi menentang – semua Republikan.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sejurus selepas pengundian Senat, Presiden Joe Biden berkata “Republikan melampau” telah berusaha untuk mewujudkan “krisis buatan”, dan menggesa McCarthy membenarkan perjanjian pembiayaan selanjutnya untuk Ukraine diluluskan tanpa berlengah-lengah.

Menurut beliau: “Kami tidak boleh dalam apa jua keadaan membenarkan sokongan Amerika untuk Ukraine diganggu”.

Kongres telah meluluskan kira-kira AS$113 bilion dalam bantuan ketenteraan, kemanusiaan dan ekonomi kepada Ukraine sejak Rusia melancarkan pencerobohan berskala penuhnya tahun lalu.

Penutupan pentadbiran boleh berlaku apabila kedua-dua dewan Kongres tidak dapat bersetuju dengan kira-kira 30% daripada perbelanjaan Persekutuan AS yang mesti diluluskan sebelum permulaan setiap tahun fiskal pada 1 Oktober.

Dengan Republikan memegang majoriti tipis di dalam Dewan Perwakilan manakala Demokrat memegang Senat dengan lebihan satu kerusi, sebarang langkah pembiayaan memerlukan persetujuan daripada kedua-dua pihak.

Usaha berulang untuk meluluskan rang undang-undang perbelanjaan di Dewan Perwakilan telah digagalkan dalam beberapa minggu kebelakangan ini oleh pemberontak sayap kanan. – Agensi