Bukti penjualan beras tempatan bersubsidi daripada kerajaan pada harga beras hancur yang lebih tinggi didalangi kartel beras di luar Melaka. didedahkan Dr Akmal

MELAKA – Sikap tamak kartel beras di negara ini ‘merompak’ subsidi dari kerajaan menjadi punca kekurangan beras putih tempatan sehingga menyukarkan rakyat.

Ketua Pemuda UMNO, Dr Muhamad Akmal Saleh berkata, ia dilakukan dengan cara menjualnya sebagai pada harga beras hancur yang tidak dikawal sedangkan ia adalah beras tempatan yang sudah mendapat subsidi kerajaan.

“Disebabkan beras hancur boleh dijual dengan bukan harga kawalan, maka kartel-kartel beras ini telah menjual beras standard (tempatan) dengan harga beras hancur.

“Jika harga beras tempatan ditetapkan pada RM2.60 per kilogram (kg) tetapi kartel ini telah menjual dengan harga RM3.40/kg apabila menukarkan bil jualan mengikut harga beras hancur dan inilah antara pengkhianat yang menekan rakyat di bawah ini,” katanya.

Beliau yang juga Exco Kemajuan Desa, Pertanian dan Keterjaminan Makanan negeri berkata demikian sambil perkongsian bukti pendedahannya itu melalui Facebook (FB) rasminya di sini hari ini.

Menurutnya, kerajaan telah memberi pelbagai subsidi untuk memastikan beras tempatan ini dijual dengan harga yang rendah, tetapi kumpulan itu telah mengkhianati rakyat di negara ini.

“Apakah solusinya? Penguatkuasaan yang ketat dan secara total perlu dilakukan! Lembaga padi & beras perlu diwujudkan semula.
“Jangan ingat kilang di luar melaka kita xda maklumat yer

“Nasib baik kilang ini di luar Melaka, jika dalam Melaka memang siaplah kena sita dan ini baru satu (kita) ada banyak lagi pendedahan akan dilakukan.

“Selagi mana ia adalah hak rakyat, selagi itu kita akan pertahankan dan lawan,” katanya sambil mencadangan supaya kerajaan mewujudkan semula Lembaga Padi dan Beras Negara untuk mengatasi masalah itu. – MalaysiaGazette

 

Pemuda UMNO akan bongkar isu kartel beras – Dr Akmal

2 Komen

  1. Tahniah Dr. Akmal kerana berani sebut perkataan kartel. Dan berjaya bongkar hal ini. Minta Dr. Akmal serbu pulak penguatkuasa, kenapa diorang tak tahu semua ini sedangkan rakyat bawahan tahu lebih awal. Adakah mata ditutup dan mulut mereka disuap? Atau alasan mereka ialah bukan bidang kuasa mereka.
    Mohon Dr.Akmal bawa kedalam Parlimen untuk tentukan punca kuasa agensi mana yang bertanggungjawab dalam hal ini, hilangkan kawasan kelabu dalam bidang penguatkuasaan antara KPDNHEP dan Seksyen Kawalselia Padi Beras. Nak tunggu Mat Sabu settlekan, beliau nampaknya masih belum dapat turun dr belakang lembu..

  2. siasat kot ada kaitan pembangkang untok sabotaj kerajaan demi nak rampas kuasa . kesian aku tengok mereka sanggup lakukan apa saja demi kuasa tapi bukan untok bela rakyat pun

Comments are closed.