Bursa Malaysia dibuka rendah pagi ini berikutan pasaran menerima berita mengenai prospek penurunan Petronas, selain aktiviti pengambilan untung menjelang hujung minggu.
Gambar hiasan

KUALA LUMPUR – Pelabur asing bertukar menjadi penjual bersih di Bursa Malaysia pada minggu lalu dengan jualan berjumlah RM44.7 juta selepas dua minggu melakukan belian.

Setakat ini, pelabur asing telah menjadi penjual bersih, melupuskan sejumlah RM1.96 bilion ekuiti di bursa tempatan, kata MIDF Research.

Tiga sektor teratas dengan aliran keluar asing bersih untuk minggu ini ialah utiliti (RM86.7 juta), teknologi (RM34.9 juta) dan hartanah (RM30.7 juta).

Manakala tiga sektor teratas yang mencatatkan aliran keluar asing bersih ialah perkhidmatan kewangan (-RM75.7 juta), produk & perkhidmatan pengguna (-RM41.3 juta) dan penjagaan kesihatan (-RM33.3 juta).

Firma penyelidikan itu menambah, institusi tempatan meneruskan aliran jualan bersih mereka untuk minggu ketiga berturut-turut, dengan jualan bersih sebanyak -RM98.5 juta.

Sebahagian besar aliran keluar berlaku pada hari Selasa, serentak dengan keluaran data PPI Malaysia.

Indeks Harga Pengeluar Malaysia ((IHPR) menunjukkan peningkatan untuk bulan kedua berturut-turut, dengan penguncupan yang lebih perlahan sebanyak -1.8% pada Ogos-23 (Jul-23: -2.3%).

Setakat ini, institusi tempatan telah menjadi pembeli bersih sejumlah RM2.59 bilion.

Manakala pelabur runcit tempatan menamatkan rentetan jualan bersih mereka selama 11 minggu, membeli ekuiti domestik bernilai RM143.1 juta minggu lepas.

Setakat ini, peruncit telah merekodkan jualan bersih berjumlah -RM622.6 juta.

Dari segi penyertaan, terdapat peningkatan dalam purata volum dagangan harian (ADTV) dalam kalangan pelabur asing sebanyak +3.9% minggu lepas manakala peruncit tempatan dan institusi tempatan menyaksikan penurunan sebanyak -6.2% dan -9.2%. – MalaysiaGazette