Joe Biden ketika bertemu dengan Benjamin Netanyahu di Tel Aviv pada Oktober 2023. Foto NYT

WASHINGTON – Pendekatan Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden menangani pencerobohan Israel yang semakin meningkat ke atas Semenanjung Gaza yang terkepung adalah “mengerikan”, kata seorang aktivis Yahudi-Amerika yang ditahan minggu lalu selepas menyertai protes Capitol Hill.

“Sungguh tidak tertanggung melihat cara kerajaan kita membolehkan kekejaman ini berterusan, membenarkan pembunuhan beramai-ramai, malah bercakap tentang memberi lebih banyak bantuan kepada Israel, mengekalkan pembunuhan beramai-ramai yang mengerikan dan pembersihan etnik rakyat Palestin,” kata Leah Harris.

Harris adalah antara kira-kira penunjuk perasaan yang ditahan kerana berada di pejabat Senator AS Bernie Sanders pada 25 Oktober menuntut beliau menyokong gencatan senjata.

Beliau berkata, ramai aktivis “sangat marah dan sedih dan bermotivasi” sehinggakan mereka “meninggalkan segala-galanya” untuk “berjuang” mendesak Washington melaksanakan gencatan senjata.

Sanders, seperti Biden, setakat ini menolak rayuan itu, sebaliknya menyokong “memberhentikan bantuan kemanusiaan”.

“Saya sebenarnya sangat marah dan sedih kerana dia tidak mengambil pendirian mengenai perkara ini,” kata Harris.

“Gencatan senjata perlu dihentikan, dan ia perlu dibuat sekarang.”

Komennya dibuat sehari selepas beberapa siri serangan udara Israel menyasarkan kem pelarian Jabalia di utara Gaza.

Serangan itu meratakan seluruh bangunan pangsapuri dan membunuh serta mencederakan ratusan orang awam Palestin.

Israel menyasarkan seorang komander kanan Hamas yang membantu merancang serangan rentas sempadan 7 Oktober yang mengejutkan yang telah membunuh lebih 1,500 warga Israel.

Selepas serangan itu, Biden telah bertegas dalam pertahanan Israel, berjanji untuk memastikan Zionis itu mempunyai semua sumber yang diperlukan untuk meneruskan perang di Gaza dengan tujuan untuk menyingkirkan Hamas daripada kuasa, dan telah meminta Kongres untuk menyediakan Israel dengan tambahan AS$14.3 bilion dalam bantuan ketenteraan.

Sekurang-kurangnya 9,061 rakyat Palestin telah terbunuh di Gaza, termasuk lebih 3,700 kanak-kanak dan lebih 2,300 wanita, menurut Kementerian Kesihatan kawasan itu.

Harris berkata, Parti Demokrat kini “mengambil kedudukan yang pada asasnya tidak berbeza daripada Republikan,” dengan Biden membahayakan prospek pilihan raya 2024 dengan mengasingkan blok pengundi utama.

“Biden benar-benar membahayakan pemilihannya pada 2024. Saya fikir ini akan benar-benar memberi banyak tekanan kepada Parti Demokrat untuk memikirkan apa sebenarnya pendiriannya, dan responsif kepada kehendak rakyat,” katanya. – Agensi