Zafrul Sungai Kandis
Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz

SAN FRANCISCO – Misi perdagangan dan pelaburan ke Amerika Syarikat yang dianjurkan sebelum bermulanya mesyuarat Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) telah berjaya meraih secara kumulatif sekurang-kurangnya RM8.33 bilion, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Dalam sidang media bersama media Malaysia, beliau berkata, syarikat itu termasuk Abbott Laboratories, Mondelez International, Amsted Rail, Hematogenix, PerkinElmer, Ford Motor Company Ford, Boeing, Amazon Web Services, Enovix dan Lam Research.

“Di samping misi pelaburan, Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri juga telah mengatur perjumpaan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan syarikat teknologi gergasi di negara ini seperti Google, Enovix Cooperation, Microsoft, TikTok dan TPG,” katanya.

Mengulas penyertaan beliau dalam Mesyuarat Menteri-Menteri APEC ke-34, Tengku Zafrul berkata aspek yang ditekankan adalah meningkatkan integrasi serantau menerusi pengukuhan kerjasama dalam kalangan anggota APEC terutamanya dalam sektor ekonomi.

Turut diberikan perhatian adalah kepentingan untuk memastikan kestabilan serantau dan menggalakkan semua ekonomi APEC menggandakan usaha untuk merealisasikan Wawasan Putrajaya 2040 dalam kerumitan geopolitik dan geoekonomi semasa.

“Paling penting, kehadiran kami dan pasukan perunding masing-masing di sini adalah untuk memastikan kepentingan Malaysia dalam platform antarabangsa ini tetap terjamin,” katanya. – Bernama