Bursa Malaysia dibuka rendah pagi ini berikutan pasaran menerima berita mengenai prospek penurunan Petronas, selain aktiviti pengambilan untung menjelang hujung minggu.
Gambar hiasan

KUALA LUMPUR – Pelabur asing mengekalkan kedudukan mereka sebagai pembeli bersih di Bursa Malaysia untuk minggu ketiga berturut-turut dengan jumlah RM172.4 juta, menunjukkan kadar sederhana ketara berbanding RM676.7 juta minggu sebelumnya.

Pasaran ditutup pada Isnin sempena sambutan Deepavali.

MIDF Research berkata, hari Rabu mencatatkan aliran masuk asing harian tertinggi pada RM191.9 juta.

Pada hari tersebut, saham dengan jumlah belian bersih tertinggi ialah Genting (RM23.9 juta), Kumpulan PPB (RM19.7 juta), dan YTL Power (RM14.9 juta).

Hari aliran masuk bersih yang lain adalah pada Khamis yang menyaksikan aliran masuk RM43.7 juta.

“Bagaimanapun, kami melihat pembalikan pada hari Jumaat yang menyaksikan aliran keluar bersih sebanyak RM58.2 juta,” katanya dalam laporan mingguannya.

Tiga sektor teratas dengan aliran masuk asing bersih tertinggi ialah uiliti (RM115.2m), penjagaan kesihatan (RM63.5 juta), dan pengangkutan & logistik (RM51.9 juta).

Manakala yang teratas tiga sektor dengan aliran keluar asing bersih tertinggi ialah produk & perkhidmatan perindustrian (-RM41.6 juta), produk & perkhidmatan pengguna (-RM31.0 juta) dan teknologi (-RM30.8 juta).

Institusi tempatan mencatatkan jualan bersih sebanyak RM95.6 juta minggu lepas, menandakan jualan bersih minggu ketiga berturut-turut.

Setiap hari dagangan dalam minggu itu menyaksikan jualan bersih, kecuali pada suku ketiga 2023.

Firma penyelidikan itu menambah, pelabur runcit tempatan meneruskan rentetan jualan bersih untuk minggu keenam berturut-turut, dengan jualan bersih berjumlah RM76.8 juta.

Hanya Selasa dan Jumaat mencatatkan aliran masuk masing-masing sebanyak RM22.8 juta dan RM3.2 juta.

Dari segi penyertaan, terdapat peningkatan dalam purata volum dagangan harian (ADTV) dalam kalangan peruncit tempatan sebanyak +3.6% dan pelabur asing sebanyak 3.3%, tetapi penurunan antara institusi tempatan sebanyak 7.4%. – MalaysiaGazette