ANKARA – Majoriti wanita dan golongan muda Amerika Syarikat tidak bersetuju dengan serangan Israel ke atas Gaza.

Keputusan daripada tinjauan yang dijalankan bulan lepas dan dikeluarkan minggu ini menunjukkan 52% wanita dan 67% orang dewasa berumur 18-34 tahun tidak menyokong serangan Israel.

Walaupun 44% wanita menyokong serangan Israel, angka ini meningkat kepada 59% untuk lelaki manakala 37% lelaki dewasa menentang pengeboman itu.

Responden berkulit hitam, Hispanik, Asia, Kepulauan Pasifik dan orang asli AS wakili 64% responden yang tidak bersetuju dengan serangan.

Manakala 61% responden kulit putih menyokong serangan tersebut.

Tinjauan yang dibuat oleh Gallup itu melibatkan 1,013 responden.

Dari segi gabungan parti, 63% daripada Demokrat tidak bersetuju dengan serangan Israel, dengan 36% menyokongnya, manakala 71% daripada Republikan menyatakan persetujuan, hanya 23% tidak bersetuju.

Kadar kelulusan berbeza sedikit berdasarkan pendidikan, dengan 50% graduan kolej meluluskan serangan Israel berbanding 51% bukan siswazah.

Sementara itu, 46% graduan kolej tidak menyokongan serangan itu berbanding 45% bukan siswazah.

Secara keseluruhannya, 50% responden menyokong serangan Israel ke atas wilayah Palestin yang terkepung, manakala 45% menentang mereka.

Bahagian responden yang menyokong sekurang-kurangnya jumlah semasa bantuan ketenteraan AS kepada Israel ialah 67%, manakala 31% mengatakan AS memberikan terlalu banyak bantuan kepada Zionis itu.

Tentera Israel meneruskan pengeboman di Semenanjung Gaza awal Jumaat selepas mengisytiharkan penamatan serangan ke atas wilayah tersebut selama seminggu terhadap Hamas.

Lebih 15,500 rakyat Palestin, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita, telah terbunuh dalam serangan Israel sejak 7 Oktober lalu susulan serangan rentas sempadan oleh Hamas. – Agensi