Orang ramai berjalan melalui Myeong-dong di tengah di Seoul ketika suhu mencapai paras terendah -12 darjah Celsius. Foto Yonhap

SEOUL – Korea Selatan berada di tengah-tengah cuaca paling sejuk musim ini, dengan suhu di Seoul menjunam hingga -12.4 darjah Celsius pada pagi Ahad.

Suhu di ibu negara Korea Selatan mungkin turun antara -18 hingga -3 darjah Celsius pada pagi Isnin, lapor agensi berita Yonhap yang memetik agensi cuaca negara itu.

Cuaca sejuk dijangka berterusan sepanjang minggu, menurut laporan The Korea Times dan “paras terendah pagi dijangka berlegar antara -17 darjah dan 2 darjah di seluruh negara sepanjang minggu”.

Nasihat gelombang sejuk berkuat kuasa di kawasan termasuk Seoul, Busan, Daejeon dan Daegu pada pukul 9 malam hari Sabtu.

Pihak berkuasa juga mengeluarkan amaran salji tebal untuk kawasan tengah dan barat negara itu.

Nasihat itu dikeluarkan apabila suhu pagi berada di bawah -12 darjah Celsius selama lebih daripada dua hari berturut-turut atau apabila suhu turun lebih daripada 10 darjah Celsius ke bawah -3 darjah Celsius.

Pihak berkuasa di Seoul mengekalkan nasihat gelombang sejuk pada hari Ahad dan berkata mereka mengambil langkah berjaga-jaga.

Ini termasuk menawarkan tempat perlindungan sementara kepada gelandangan dan mempertingkatkan rondaan bagi mengelakkan kemalangan jalan raya di jalan raya berais.

Korea Herald melaporkan kerosakan pada kereta api KTX pada petang Sabtu akibat cuaca sejuk.

Keretakan ditemui pada tingkap luar kereta api tetapi tiada penumpang mengalami sebarang kecederaan, katanya.

Terdapat juga 28 laporan kerosakan akibat angin kencang dilaporkan kepada Jabatan Bomba Incheon setakat pagi Ahad.

​Keadaan sejuk melampau itu  turut menjejaskan kira-kira 100 penerbangan – kebanyakannya pergi dan balik dari Pulau Jeju, disebabkan angin kencang atau salji. – Agensi