PDRM police Nilai stepfather drugs boy Tanjung Sepat Selangor Exco Raya celebration
Gambar hiasan.

BATU PAHAT – Surau Ar Raudah, Parit Bangas Sri Medan, dekat sini, menjadi tempat ibadat kedua di daerah ini selepas Masjid Kampung Parit Simis Darat yang terbakar Ahad lepas.

Ketua Polis Daerah Batu Pahat, ACP Ismail Dollah berkata, kejadian yang berlaku malam tadi  bagaimanapun tidak melibatkan sebarang kemalangan jiwa.

Beliau berkata, anggota polis dari Balai Polis Sri Medan bergegas ke tempat kejadian sejurus menerima maklumat daripada orang awam berkaitan kejadian lebih kurang 11.55 malam.

“Siasatan awal mendapati kejadian dipercayai berlaku lebih kurang 10 malam dan disedari seorang penduduk tempatan yang kebetulan melalui kawasan tersebut.

“Dengan bantuan penduduk berhampiran kebakaran berjaya dipadamkan 15 minit kemudian dan  hasil pemeriksaan  didapati sebahagian daripada karpet, dua penyaman udara, perabot serta pendawaian elektrik telah musnah.

“Pasukan forensik bomba turut hadir di tempat kejadian untuk membantu siasatan. Ini merupakan kebakaran kali kedua berturut-turut melibatkan masjid dan surau kawasan Seri Medan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Ismail berkata, kes tersebut disiasat di bawah Seksyen 436 Kanun Keseksaan.

“Sehubungan kejadian ini juga, pihak polis memohon kerjasama orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat boleh menyalurkan ke mana-mana Balai Polis berhampiran atau Ketua Polis Balai, Balai Polis Seri Medan di talian 07-4850222,” katanya.

Sebelum itu, pada Ahad (14 Januari), Masjid Kampung Parit Simis Darat terbakar kira-kira10.50 malam dengan keadaan 50 peratus musnah serta memusnahkan sebahagian karpet, sejadah, penyaman udara dan mimbar masjid.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Negeri Johor, Mohd Fared Mohd Khalid menerusi laman Facebook rasminya berkata, Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) akan membantu dari segi kewangan bagi menampung kos baik pulih.

Katanya, derma orang ramai juga diharapkan bagi membantu menyegerakan proses baik pulih berkenaan, dan turut berterima kasih kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Medan Datuk Zulkurnain Kamisan kerana sudah menggerakkan inisiatif mengumpul sumbangan.

“Syukur kedua-dua kejadian ini tidak melibatkan kecederaan kepada orang kampung…jika ia perbuatan khianat, semoga yang bertanggungjawab dapat dibawa ke muka pengadilan,” katanya. – Bernama