Bangunan Wisma Putra Kementerian Luar Negeri di Putrajaya.

PUTRAJAYA – Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya serangan rejim Israel ke atas rakyat Palestin yang sedang menunggu bantuan di Gaza, mengakibatkan kehilangan lebih 100 nyawa dan menyebabkan kira-kira 700 yang lain cedera pada Khamis (29 Feb).

Menurut kenyataan Kementerian Luar (Wisma Putra) pada Sabtu, kerajaan Malaysia kesal terhadap pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin yang tidak berdaya yang sedang mendapatkan bantuan penting untuk menyelamatkan nyawa, di Nabulsi di Semenanjung Gaza Utara.

“Tindakan Israel menyasarkan rakyat Palestin, termasuk wanita dan kanak-kanak dikecam sekeras-kerasnya oleh Malaysia.

“Tindakan sedemikian bukan sahaja menyalahi undang-undang antarabangsa malah secara terang-terangan melanggar langkah sementara Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada 26 Januari dan Konvensyen Genosid 1948,” menurut Wisma Putra.

Malaysia sekali lagi menggesa supaya gencatan senjata kekal disegerakan bagi menghentikan pembunuhan rakyat Palestin yang tidak bersalah dan memastikan bantuan kemanusiaan dapat disalurkan kepada yang memerlukan di Gaza tanpa sekatan.

Masyarakat antarabangsa perlu menggesa Israel untuk menghentikan kekejaman dan akur terhadap undang-undang antarabangsa.

“Memandangkan situasi yang semakin meruncing, Malaysia berharap masyarakat antarabangsa memenuhi tanggungjawab kemanusiaan, etika dan undang-undang untuk mengelakkan kehilangan nyawa yang lebih banyak,” menurut kenyataan itu.

Malaysia tetap berpegang teguh dengan pendirian bahawa rakyat Palestin berhak mendapat negara mereka sendiri yang merdeka dan berdaulat, berdasarkan kepada sempadan pra-1967 dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu negara,

Serangan terbaru Israel itu sekali lagi mencetuskan kemarahan dan kecaman hebat dunia, menurut Agensi Berita Palestin (WAFA) pada Jumaat. – Bernama