Presiden Joe Biden bercakap melalui telefon dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, Khamis, 4 April 2024, di White House. Foto Facebook President Joe Biden

WASHINGTON – Amerika Syarikat (AS) telah mengehadkan perjalanan untuk kakitangan kedutaannya di Israel di tengah-tengah kebimbangan serangan oleh Iran.

Kedutaan AS berkata, kakitangan telah diberitahu untuk tidak melakukan perjalanan ke luar kawasan Baitulmaqdis dan perlu lebih berhati-hati.

Iran berikrar untuk bertindak balas selepas Israel menyerang konsulatnya di Syria 11 hari lalu hingga mengorbankan 13 orang.

Israel tidak mengaku bertanggungjawab atas serangan konsulat itu.

Iran menyokong Hamas, kumpulan bersenjata Palestin yang memerangi Israel di Gaza, serta pelbagai kumpulan proksi di seluruh rantau ini, termasuk Hezbollah di Lubnan yang sering melakukan serangan terhadap Israel.

Mereka yang terbunuh dalam serangan konsulat termasuk seorang komander kanan Pasukan Quds elit Iran di Syria dan Lubnan, serta tokoh tentera yang lain.

Serangan itu berlaku semasa pelbagai usaha diplomatik dilakukan untuk menghalang perang di Gaza merebak ke seluruh wilayah.

Bercakap pada hari Rabu, Presiden AS Joe Biden memberi amaran bahawa Iran mengancam untuk melancarkan “serangan penting” dan berikrar untuk menawarkan sokongan “kukuh besi” kepada Israel.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata, kerajaannya bersedia untuk menghadapi sebarang cabaran keselamatan, memberi amaran bahawa Israel akan mencederakan mana-mana negara yang menyebabkannya dalam bahaya.

“Kami bersedia untuk memenuhi semua keperluan keselamatan negara Israel, baik dalam pertahanan mahupun serangan,” katanya.

Komander yang bertanggungjawab bagi operasi AS di Timur Tengah, Erik Kurilla, telah pergi ke Israel untuk berbincang dengan pegawai mengenai ancaman keselamatan.

Pentagon berkata, lawatan itu telah dijadualkan sebelum ini tetapi telah dibawa ke hadapan “disebabkan perkembangan terkini”.

Ahad lalu, seorang pegawai Iran memberi amaran bahawa Kedutaan Israel “tidak lagi selamat”.

Menteri pertahanan Israel Yoav Gallant telah memberitahu rakan sejawatannya dari AS: “Sebarang serangan langsung Iran” ke atas wilayah Israel akan “memerlukan tindak balas Israel yang sewajarnya terhadap Iran”.

Pejabat Luar United Kingdom juga telah mengemas kini nasihat perjalanannya untuk Israel dengan menyatakan “kemungkinan serangan terhadap wilayah Israel dari Iran, dan serangan sedemikian boleh mencetuskan peningkatan yang lebih meluas”.

Sejak serangan Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober, Pejabat Luar Negeri telah memberi amaran terhadap perjalanan ke sebahagian besar Israel dan wWilayah Palestin yang diduduki.

Perancis juga memberi amaran kepada rakyatnya untuk “tidak perlu melakukan perjalanan ke Iran, Lubnan, Israel dan wilayah Palestin”.

Syarikat penerbangan Jerman Lufthansa telah melanjutkan penggantungan penerbangan ke Tehran sehingga Sabtu. – Agensi