Belon yang didakwa dihantar oleh Pyongyang ke Korea Selatan. Foto Yonhap

SEOUL – Korea Utara didakwa telah menjatuhkan 90 belon yang membawa risalah propaganda dan sampah di dua wilayah sempadan di Korea Selatan menyebabkan pihak berkuasa memberi amaran kepada penduduknya untuk tinggal di dalam rumah.

Tentera Korea Selatan juga memberi amaran kepada orang ramai pada hari Rabu supaya tidak menyentuh belon putih dan beg plastik yang melekat padanya kerana ia mengandungi “sisa kotor dan sampah”.

Belon yang ditemui di wilayah Gyeonggi dan Gangwon kini sedang dianalisis oleh pihak berkuasa.

Korea Utara dan Korea Selatan telah menggunakan belon dalam kempen propaganda mereka sejak Perang Korea pada 1950-an.

Insiden baru-baru ini berlaku beberapa hari selepas Korea Utara berkata, ia akan bertindak balas terhadap “penyebaran risalah dan sampah lain yang kerap” di kawasan sempadan oleh aktivis di Korea Selatan.

“Timbunan kertas buangan dan kotoran tidak lama lagi akan bertaburan di kawasan sempadan dan kawasan pedalaman Korea Selatan dan ia secara langsung akan mengalami banyak usaha yang diperlukan untuk mengeluarkannya,” kata naib menteri pertahanan Korea Utara Kim Kang Il dalam satu kenyataan. kepada media kerajaan pada Ahad.

Lewat pada hari Selasa, penduduk yang tinggal di utara Seoul dan di wilayah sempadan menerima mesej teks daripada pihak berkuasa wilayah mereka yang meminta mereka tidak terlibat dengan aktiviti luar.

Mereka juga diminta membuat laporan di pangkalan tentera atau balai polis terdekat jika mereka ternampak “objek tidak dikenali”.

Tentera Korea Selatan berkata, beg itu “mengandungi sisa kotor dan sampah” dan sedang dianalisis oleh pihak berkuasa berkaitan tentera Korea Selatan

Gambar yang dikongsi di media sosial menunjukkan beg yang dilekatkan melalui tali pada belon lut sinar putih itu membawa kertas tandas, tanah gelap dan bateri, antara kandungan lain.

Agensi berita Korea Selatan Yonhap melaporkan “beberapa belon mendarat membawa najis berdasarkan warna dan baunya yang gelap”.

Tentera Korea Selatan mengecam perbuatan itu sebagai “pelanggaran jelas undang-undang antarabangsa. Ia secara serius mengancam keselamatan rakyat kami.

“Korea Utara bertanggungjawab sepenuhnya atas apa yang berlaku akibat belon itu dan kami memberi amaran tegas kepada Korea Utara supaya segera menghentikan tindakan tidak berperikemanusiaan dan kejam ini,” kata tentera. – Agensi