KUALA LUMPUR – Menteri Undang-Undang dan Reformasi Institusi di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said dan Datuk Ewon Benedick, Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, akan mewakili Kerajaan Malaysia ke pengebumian negara untuk mendiang Paus Francis yang akan diadakan pada 26 April 2025 di Vatican City.
Kementerian Luar Negeri dalam kenyataan berkata, pengebumian negara berkenaan termasuk mengadakan upacara keagamaan berdasarkan adat Roman Katolik (Misa Pengebumian) di St. Peter’s Square, Vatican City yang akan dipimpin oleh Giovanni Battista Re, Ketua Kolej Kardinal.
Setelah itu, satu istiadat perarakan akan diadakan bagi mengiringi jenazah Paus Francis ke Basilika Santa Maria Maggiore, tempat mendiang akan disemadikan dalam satu upacara tertutup.
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menzahirkan ucapan takziah atas pemergian Paus Francis pada 21 April 2025.
Dalam perutusan beliau, Perdana Menteri memperingati sumbangan besar kepada usaha dialog antara agama, pengurusan alam sekitar serta perlindungan hak bagi golongan dimarginalisasi.
Pada 23 April 2025, Ewon juga telah menandatangani buku takziah di Kedutaan Besar Holy See di Kuala Lumpur bagi pihak Kerajaan Malaysia. – MalaysiaGazette