PUTRAJAYA – Kertas siasatan berkaitan isu rasuah membabitkan proses mempercepatkan permohonan mendapatkan taraf warganegara telahpun lengkap.
Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki berkata, pihaknya telah mencadangkan kepada timbalan pendakwa raya supaya pertuduhan ke atas individu berkenaan.
“Sebelum ini, kita telah menahan enam individu termasuk seorang pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).
“Kita juga telah merekod keterangan 11 pegawai dan kakitangan JPN bagi membantu siasatan,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat SPRM, di sini, hari ini.
Sementara itu, dalam perkembangan berasingan, Azam berkata, SPRM melaksanakan Op Fastlane 1.0 dan 2.0 juga berkaitan isu rasuah membabitkan proses mempercepatkan mendapatkan kewarganegaraan.
“Kita memfokuskan kepada pegawai Kementerian Dalam Negeri (KDN), Seramai 10 individu termasuk seorang pegawai JPN dan seorang pegawai kementerian berkenaan sejak 17 Mac lalu.
“Kita telah merakam 43 individu termasuk lapan pegawai JPN, seorang pegawai KDN dan 34 orang awam bagi membantu siasatan,” tambahnya. – MalaysiaGazette
















