Lokasi penemuan bom di di tapak projek perumahan di RTP Bukit Goh. Gambar IPD Kuantan

KUANTAN – Sebutir bom lama jenis Aerial seberat 250 kilogram (kg) yang ditemukan di tapak projek perumahan di RTP Bukit Goh, di sini kelmarin berjaya dimusnahkan jam 10 pagi tadi.

Pemangku Ketua Polis Daerah Kuantan, Superintendan Mohd Adli Mat Daud berkata, penemuan dimaklumkan seorang kontraktor perumahan yang menemui objek itu tertanam di kawasan tersebut.

“Pasukan polis telah digerakkan segera ke lokasi bagi kawalan keselamatan dan siasatan awal.

“Setelah penilaian risiko dibuat Unit pemusnah Bom (AMRA) dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuantan dan Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Pahang, tindakan pemusnahan bom telah diputuskan menggunakan kaedah ‘low order’ bagi mengurangkan kesan gegaran terhadap kediaman berhampiran,” katanya dalam kenyataan.

Menurut Mohd Adli, jarak rumah terdekat dianggarkan 200 meter dari lokasi bom itu ditemui.

Dalam pada itu,  beliau menasihati orang awam agar tidak menyentuh sebarang objek mencurigakan yang dijumpai dan segera menghubungi balai polis berhampiran bagi tindakan selanjutnya. – MalaysiaGazette

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast