Gunung Rinjani, di Lombok

JAKARTA – Pihak berkuasa Taman Negara Gunung Rinjani Indonesia telah menutup sementara denai mendaki melalui Pelawangan Sembalun menuju ke Tasik Segara Anak di Pulau Lombok, Nusa Tenggara Barat.

Menerusi akaun media sosial rasminya, pihak berkuasa berkata, penutupan sementara itu berikutan pembaikan laluan di koordinat -8.389789, 116.440320, tapak kemalangan baru-baru ini yang melibatkan pendaki warga asing.

“Keselamatan pelawat adalah keutamaan kami,” kata pihak berkuasa taman pada hari Jumaat.

Penutupan itu juga bertujuan menambah baik kemudahan eko-pelancongan dan mengukuhkan pengurusan mampan kawasan pemuliharaan di Taman Negara Gunung Rinjani, tambahnya.

Laluan alternatif yang kini tersedia untuk pejalan kaki termasuk Senaru – Pelawangan Senaru – Tasik – Torean, dan Sembalun – Pelawangan Sembalun – Summit.

Penutupan itu telah berkuat kuasa sejak Rabu, sehingga diberitahu kelak. – Agensi

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast