KUALA LUMPUR – Angkatan Muda Harapan (AMH) meluahkan rasa kesal terhadap sikap pemimpin pembangkang yang didakwa mengabaikan isu utama dalam laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berkaitan Batu Puteh, sebaliknya hanya memberi fokus kepada mempertahankan individu tertentu.
Ketua Penerangan AMH, Ammar Atan, berkata tindakan berkenaan menunjukkan keutamaan yang salah dan mencerminkan kurangnya komitmen terhadap kepentingan negara.
“RCI ini, yang dipengerusikan oleh bekas Ketua Hakim Negara dan dianggotai oleh pakar undang-undang serta tokoh berpengalaman, adalah badan bebas yang ditubuhkan untuk mencari kebenaran dan mengesyorkan langkah-langkah bagi memastikan kedaulatan negara tidak tergugat.
“Justeru, adalah tidak wajar untuk pembangkang hanya menumpukan kepada satu aspek laporan RCI, seperti cadangan laporan polis terhadap Tun Dr. Mahathir Mohamad, tanpa memberi perhatian kepada cadangan lain yang lebih menyeluruh dan strategik demi mempertahankan kedaulatan negara,” jelasnya.
Tambah beliau lagi, laporan RCI mencadangkan langkah seperti menilai semula rundingan antarabangsa, memperbaiki pengurusan sempadan, dan memperkukuh institusi diplomatik.
Sehubungan itu katanya, pembangkang perlu fokus memastikan cadangan itu dilaksanakan dengan telus, bukan sekadar mempertahankan individu atas sentimen politik.
Katanya, siasatan terhadap Tun Dr. Mahathir adalah proses keadilan bebas, bukan penafian jasa beliau, tetapi memastikan tiada individu kebal daripada tanggungjawab.
“Kedaulatan Batu Puteh bukan sekadar isu teknikal atau sejarah, tetapi simbol perjuangan mempertahankan maruah negara.
“Semua pihak mesti meletakkan patriotisme dan integriti di hadapan dalam menyelesaikan isu ini,” jelasnya. -MalaysiaGazette
















