Gambar hiasan.

KUALA LUMPUR – Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang yang dijangka melanda beberapa negeri sehingga jam petang ini.

Kawasan terbabit ialah Pulau Pinang (Barat Daya dan Timur Laut); Perak (Kerian, Larut, Matang dan Selama, Manjung, Perak Tengah, Bagan Datuk, Hilir Perak, Batang Padang dan Muallim); Terengganu (Dungun dan Kemaman) dan Pahang (Raub, Jerantut, Bentong, Temerloh, Maran, Kuantan, Pekan dan Rompin) .

Selain itu, Selangor;  Kuala Lumpur dan Putrajaya; Johor (Mersing dan Kota Tinggi); Sarawak: Miri (Telang Usan) dan Limbang; Sabah: Pedalaman (Sipitang, Tenom, Kuala Penyu, Beaufort, Keningau dan Tambunan), Pantai Barat, Tawau (Kunak dan Lahad Datu) dan Sandakan (Kinabatangan) dam Labuan .

Menurutnya, amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 mm/jam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

Amaran ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran. – MalaysiaGazette

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast