Ahmad Shahir Makhtar

KUALA LUMPUR – Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) mensasarkan kutipan fidyah tahun ini sebanyak RM8.5 juta, lebih tinggi berbading RM7 juta pada tahun sebelumnya.

Bagaimanapun, hasil usaha dakwah berpanjangan berkaitan fidyah ini, sebanyak RM9.8 juta fidyah telah dilunaskan kepada MAIS pada tahun 2021.

Setiausaha MAIS, Ahmad Shahir Makhtar berkata, MAIS telah melancarkan Kempen Fidyah Negeri Selangor hari ini bagi kesedaran kepada masyarakat tentang kewajipan ini.

”MAIS ingin mengajak masyarakat untuk celik, cakna dan memahami maksud fidyah atau Qada’ puasa sebagaimana yang di tuntut dalam hukum syarak,” katanya.

Kempen ini akan berlansung hingga 25 Mac 2022.

Menurutnya, hasil kutipan fidyah sebanyak RM8.1 pada tahun lalu telah diagihkan kepada mereka yang layak. – MalaysiaGazette

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast