Saturday, December 10, 2022
Home Tag Gajet

Tag: gajet

Keibubapaan di era digital

Sekiranya suatu hari nanti di luar kawalan ibu bapa, kanak-kanak tersebut telah berhubung dengan teknologi atau terdedah dengan kandungan media yang negatif, maka akan timbul rasa ingin tahu yang tinggi dan sukar diuruskan dengan baik.

Apabila pengguna diawasi

Tidak dinafikan aplikasi-aplikasi ini mempunyai manfaat yang sangat besar kepada pengguna, malahan banyak membantu urusan seharian dan dalam masa yang sama memudahkan pengguna membuat keputusan dalam hal seperti membuat pilihan berkenaan sesuatu pembelian dan sebagainya.

Kecanduan gajet dalam kalangan generasi muda 

Biar tiada sahabat bergelak ketawa di sisi, tapi dapat khayal bersosial di persada internet. Ketagihan itu bukan sahaja dirasai golongan dewasa tetapi kanak-kanak juga turut menerima tempiasnya.

Keputusan ‘flip-flop’ yang menyusahkan rakyat?

Siapalah tak marah macam ni? Penat tau nak siapkan semua ni dalam masa tak sampai 2 bulan. Kebanyakan persiapan pembelajaran adalah inisiatif guru sendiri. Dah keluar arahan buka sekolah, memang tak boleh buat apa lah. Kena la ikut juga. Nanti kalau tiba-tiba disuruh tutup sekolah, pun kenalah ikut juga. Yang kita marah, keputusan kementerian ni amat flip-flop dan mengejut.

Merakyatkan Internet

Sudah tentu banyak keluarga yang tidak mampu menanggung kos Internet yang tinggi dan perlu menambah lagi bayaran jika memerlukan tambahan data Internet ketika PdPR ini demi kelangsungan pendidikan anak-anak.

Kita gagal laksana pendidikan norma baharu?

Adakah RM50,400,000,000 (RM50.4 billion) dalam bajet 2021 dan RM64,100,000,000 (RM64.1 billion) dalam bajet 2020 akhirnya menatijahkan rakyat B40 dan miskin terpaksa keluar beli gadjet sendiri untuk ikut kelas atas talian?

Setujukah sekolah dibuka semula?

Menghantar anak-anak ke sekolah secara langsung; selagi pelajar dan pendidik guru mengikuti protokol, berlatih menjauhkan diri sosial, dan memakai topeng muka - nampaknya pilihan paling sihat bagi semua, bagi pertumbuhan pendidikan anak-anak kita, kesejahteraan sosial, dan mental dan kesihatan emosi, . Adakah anda bersedia dengan pilihan ini?.

‘Quiet book’ bantu jauhi anak kecil daripada gajet

Seorang pengurus di sebuah syarikat insurans, Nadia Amat, 30, terpanggil untuk menghasilkan sebuah buku mainan sambil belajar, iaitu 'Quiet Book' bagi mengalihkan perhatian anak-anaknya daripada menggunakan gajet.

Jam pintar jenis apa di pakai oleh Sundar Pichai?

Adalah tidak menghairankan untuk Sundar memakai jam jenis Fossil ini kerana sebelum ini ada laporan Google telah membeli harta intelek berkaitan dengan teknologi jam pintar dari Fossil dengan nilai $40 juta (RM166.21 juta).

Cadangan bawa gajet ke sekolah dikaji semula

Menteri bertanggungjawab Dr Maszlee Malik berkata cadangan itu perlu diteliti sedalamnya termasuk melihat daripada sudut keselamatan serta prasarana teknologi yang ada.