Home Dunia Bahan letupan dikesan pada mangsa pesawat EgyptAir

Bahan letupan dikesan pada mangsa pesawat EgyptAir

Barangan milik penumpang EgyptAir yang terhempas di Laut Mediteranean pada Mei lalu. Foto Reuters

Kesan bahan letupan telah ditemui pada mangsa-mangsa pesawat EgyptAir yang terhempas di Mediterranean pada bulan Mei lalu.

Berikutan itu, satu siasatan jenayah akan mula ke dalam kemalangan pesawat Airbus A320, kata Kementerian Penerbangan Awam.

Penerbangan MS804 dari Paris ke Kaherah terjunam ke dalam laut pada 19 Mei, membunuh kesemua 66 orang.

Satu sumber yang rapat dengan penyiasatan Perancis mengatakan mereka mempunyai keraguan tentang penemuan terbaru oleh Mesir itu.

Mereka memberitahu kepada BBC terdapat masalah untuk bekerjasama dengan pihak berkuasa Mesir dan kebimbangan utama mereka adalah untuk melihat mayat mangsa Perancis kembali ke negara itu.

Ketika kemalangan itu, pesawat berkenaan membawa 40 warga Mesir termasuk 10 anak kapal dan 15 penumpang.

Menteri Lur Perancis berkata, siasatan terhadap nahas itu diteruskan. Pendakwa Raya telah membuka siasatan pembunuhan dalam nahas itu sejak Jun lalu.

September lalu, akhbar Le Figaro melaporkan penyiasat menemui TNT, sejenis letupan pada bangkai pesawat.

Walaupun siasatan kedua-duanya, punca kemalangan itu masih tidak jelas.

Pesawat malang itu didakwa tidak melakukan panggilan kecemasan terlebih dahulu tetapi perakam suara kokpit mendedahkan juruterbang telah berusaha memadamkan kebakaran.

Mesej elektronik automatik dihantar oleh kapal terbang itu menunjukkan pengesan asap terkeluar di dalam tandas dan di kawasan avionik di bawah di kokpit, beberapa minit sebelum pesawat itu hilang.

Bangkai pesawat menunjukkan tanda-tanda kerosakan yang disebabkan oleh suhu yang tinggi dan terdapat jelaga pada bahagian hadapan jet.

Walaupun terdapat kebimbangan bahawa tindakan keganasan mungkin telah membawa pesawat ke bawah, tidak ada kumpulan telah mengaku bertanggungjawab. – MalaysiaGazette