Ahli keluarga sukarelawan melambaikan tangan ke arah ahli keluarga mereka yang berlepas menyertai misi kemanusian Rohingya ke Myanmar di Pelabuhan Barat Klang, Selangor. foto ASHRAF MUSTAQIM BADRUL MUNIR, 3 FEBRUARI 2017.

KUALA LUMPUR – Kapal misi ‘Humanitarian Mission – Food Flotilla for Myanmar’ dibenarkan berlabuh di Pelabuhan Teknaf.

Kementerian Luar berkata, keputusan tersebut dicapai susulan pertemuan antara Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman dan Pesuruhjaya Tinggi Bangladesh di Malaysia, Md Shahidul Islam.

“Perkara itu kini selesai hasil hubungan baik antara Malaysia dan Bangladesh,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya, Malaysia menghargai kesediaan Bangladesh membenarkan kepal tersebut menghulurkan bantuan kemanusiaan kepada pelarian Rohingya yang berada di kawasan sekitar pelabuhan itu.

Bangladesh sebelum ini dilaporkan tidak membenarkan kapal itu berlabuh di Pelabuhan Teknaf.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melepaskan misi pelayaran Food Flotilla For Myanmar anjuran Kelab Putera 1Malaysia dan Majlis Perundingan Islam Malaysia (MAPIM) di Bousteard Cruise Centre, Pulau Indah.

Misi Food Flotilla For Myanmar itu membabitkan kapal Nautical Aliya dengan 200 aktivis dari lapan negara yang membawa 1,500 tan bantuan makanan dan ubat-ubatan ke wilayah Rakhine.

Kapal itu merancang untuk berlabuh di Yangon, Myanmar, sebelum menuju ke Teknaf, Bangladesh, pelabuhan yang terletak paling hampir dengan kira-kira 65,000 pelarian Rohingya di negara itu.

Ia dijangka tiba di Yangon, Myanmar pada 7 atau 8 Februari ini. – MalaysiaGazette