Musa Hitam

KUALA LUMPUR – Bekas timbalan perdana menteri, Tun Musa Hitam menafikan video yang tular di media sosial menggambarkan seolah-olah beliau pernah menuarakan ‘kejahatan’ Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Musa berkata, klip video berdurasi 20 saat itu disunting secara khusus untuk disesuaikan dengan tujuan pihak yang melakukan penularan.

“Isi kandungan artikel itu penuh dengan tindakan memotong klip video berkenaan dan menokok tambah ayat-ayat yang menyesuaikannya dengan objektif tertentu.

“Klip video itu tular hasil beberapa potongan di mana jelas seolah-olah saya mengeluarkan kata-kata kesat yang ditujukan ke atas Mahathir,” katanya dalam kenyataan hari ini

Musa menjelaskan, video itu berasaskan kepada satu majlis diskusi yang berlaku kira-kira empat  tahun dulu apabila pengerusi majlis memintanya memberi komen berhubung peletakan jawatannya sebagai timbalan perdana menteri dahulu.

Beliau berkata apabila diteliti kenyataan dan klip video berkenaan, jelas perkataan ‘kotor’, ‘berdosa besar’ dan sebagainya bukan dituju kepada Mahathir tetapi kepada aktivis politik yang menyarankan untuk menyingkirkannya daripada jawatan timbalan perdana menteri. – MalaysiaGazette