Calon Pakatan Harapan, Muhammad Aiman Zainali berucap pada Majlis Pengumuman Calon Pakatan Harapan PRK N.24 Semenyih di Taman Pelangi, Semenyih. foto SYAFIQ AMBAK, 14 FEBRUARI 2019

SEMENYIH – Jurutera muda, Muhammad Aiman Zainal, 30, dipilih sebagai calon Pakatan Harapan (PH) Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih 2 Mac ini.

Muhammad Aiman yang merupakan anak menantu Allahyarham Ahmad Bakhtiar Mohd Nor setelah Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) melakukan saringan terhadap enam calon yang difikirkan sesuai untuk mempertahan kerusi DUN itu.

PRK Semenyih diadakan berikutan kematian Bakhtiar akibat serangan jantung pada 16 Januari lalu.

Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pemilihan calon dilakukan dengan menyemak Jabatan Insolvensidan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi memastikan mereka tidak muflis dan bebas daripada rasuah.

“Kemudian pertemuan dengan Tun M semalam beliau bersetuju Aiman diangkat sebagai calon tunggal. Aiman tidak terlalu muda dan terlalu tua,” kata beliau sambil menambah pihaknya turut memeriksa kesahihsan ijazah Muhammad Aiman

Menurut Muhyiddin, selain merupakan anak tempatan, pengalaman turun padang bersama bekas Ahli Dewan Undangan dan penglibatan dalam politik sejak parti itu ditubuhkan akan memberi kelebihan kepada calon PH itu.

“Harap pengundi menerima calon kita yang diketengahkan ini walaupun muda tetapi masih bersemangat.

“Kita lihat semangat ini satu petanda baik, mudah-mudahan majoriti lebih besar, itu sasaran namun kita tak boleh bersikap ambil mudah, sebab pihak sana (BN) pasti akan bekerja keras, maka saya minta kerjasama pengundi memilih Aiman,” katanya pada majlis pengumuman calon PH di Taman Pelangi di sini hari ini.

Turut hadir Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali; Timbalan Presiden PPBM, Datuk Mukhriz Mahathir dan Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Selangor, Amirudin Shari.

Ditanya apakah calon PH mampu berdepan saingan empat penjuru daripada BN, Bebas dan PSM, Muhyiddin berkata, ia bukannya perkara baharu.

“Cuma kami akan mengambil serius menunjukkan kesungguhan kita mendapatkan sokongan pengundi sini.

“Kami tidak peduli tentang bentuk kerjasama lawan (BN-Pas), mereka nak gabung dengan sesiapapun tak salah dan terpulanglah dengan isu media sosial mengenai Pas dengan penerimaan wang dari UMNO.

“Biar pengundi di sini menilai siapa Pas. Kami gabungan PH bekerjasama sebagai satu gabungan utuh dalam PRK kali ini.

“Yang penting apa yang diusahakan PH. Kita sedar akan masalah yang sedang dihadapi rakyat. Apa jua isu yang dibangkitkan lawan, kita akan jelaskan kepada pengundi segala kerosakan itu susulan dari kerajaan terdahulu dan harap diberikan masa untuk diselesaikan,” katanya. – MalaysiaGazette