Keadaan aliran Sungai Kim Kim yang tercemar dipercayai akibat pembuangan sisa toksik di Taman Kota Masai Cermai, Pasir Gudang, Johor. foto HAZROL ZAINAL, 15 MAC 2019.

MARI kita renungkan kembali. Kita telah melalui dua kejadian pencemaran Pasir Gudang diikuti oleh beberapa pencemaran sungai yang menyebabkan penutupan loji rawatan air serta jerebu baru-baru ini. Isu-isu yang berbeza ini mempunyai persamaan yang ketara. Apabila insiden tersebut sudah berakhir, kita cenderung melupakannya sehingga kejadian itu berulang lagi. Tiada penyelesaian konkrit akan terhasil daripadanya kecuali omong kosong daripada pihak berwajib. Insiden jerebu sahaja telah berlaku selama lebih dari 2 dekad.

Belanjawan 2020 baru-baru ini, mengumumkan bahawa RM27 juta diperuntukkan untuk menguruskan kempen anti kelapa sawit dan RM 30 juta kepada Jabatan Alam Sekitar dan Jabatan Kimia untuk menangani masalah pencemaran. Adakah kita akan mendapat nilai untuk wang yang dibelanjakan? Sebagai pembuka tirai, apa yang telah berlaku kepada “laporan penuh” mengenai pencemaran Sg Kim Kim dan Pasir Gudang?

Lihatlah bagaimana keadaan jerebu menjadikan Malaysia kalah. Ia akan bermula dengan penafian diikuti dengan kenyataan menyesali insiden. Apabila tekanan mula memuncak di Malaysia, kita akan dapat jawapan bahawa masalah ini hanya beberapa bulan  tetapi mereka (Indonesia) memberi udara bersih untuk bernafas untuk bulan-bulan seterusnya.

Sekiranya tekanan mulai meletus, Indonesia akan menamakan beberapa syarikat Malaysia yang diikuti sketsa “wayang kulit” yang pendek. Akhirnya, kita diserang penyakit pelupa sehingga isu ini berulang kembali. Ini adalah versi ringkas tentang bagaimana jerebu berlaku di Malaysia.

Tambahan lagi, bolehkah undang-undang jerebu merentas sempadan membantu? Sepatutnya, menteri yang bertanggungjawab terhadap alam sekitar harus melihat kepada gambaran makro dan tidak sepatutnya mengikuti Singapura untuk membuat undang-undang mengenai jerebu merentas sempadan sahaja. Malaysia harus menggubal undang-undang pencemaran merentas sempadan dan jerebu adalah salah satu elemen yang boleh dimasukkan.

Persetujuan undang-undang kerjasama antara negara jiran kita Thailand, Singapura, Indonesia dan Filipina harus mengikutinya. Gunakan kerjasama sedemikian untuk terus mendapatkan ASEAN untuk mengguna pakai Perjanjian Kerjasama Pencemaran Merentas sempadan yang meliputi semua jenis pencemaran. Lihat saja keadaan di Pasir Gudang. Ia sangat mudah untuk menghubungkan titik-titik dan pautan ke syarikat-syarikat berpotensi di sebalik kejadian pencemaran. Tetapi, tiada tindakan diambil terhadapnya sehingga kini.

Apa yang akan kita lakukan jika bahan kimia berbahaya menyeberangi sempadan kebangsaan untuk mencemarkan dan mungkin menyebabkan kematian di negara jiran atau sebaliknya? Oleh itu, ASEAN perlu menjadi matang dan meletakkan perlindungan yang lebih baik untuk rakyatnya berbanding dengan hanya mengejar jerebu sahaja.

Sebenarnya ia adalah mudah untuk menangani jerebu. Inilah yang perlu dilakukan oleh kerajaan Malaysia:

  • Dapatkan senarai semua syarikat yang didapati bersalah oleh Indonesia sejak tahun 1990-an
  • Senaraikan semua pesalah dan pesalah yang berulang perlu disenaraikan dalam kategori khas untuk pengetahuan umum.
  • Kerajaan mesti mengeluarkan larangan ke atas produk yang berkaitan dengan syarikat tersebut (terutamanya pesalah berulang) dan ini adalah hukuman ekonomi yang lebih efektif. Anda perlu memukul mereka di mana ia paling menyakitkan melalui kaedah “menamakan dan memalukan”.
  • Wujudkan tekanan yang sama di peringkat antarabangsa untuk mengharamkan syarikat-syarikat dan para pelabur mereka. Sudahpun wujud kumpulan untuk war-warkan pesalah-pesalah ini dengan percuma.
  • Mewujudkan pemodelan pencemaran tiga dimensi dan indeks pencemaran yang lebih baik untuk lokasi-lokasi yang mempunyai kepadatan tinggi kawasan kediaman bertingkat. Satu analisis titik tunggal tidak mewakili penduduk yang tinggal di bangunan-bangunan tinggi. Ini untuk memastikan pemantauan pencemaran dan pengurusan kecemasan yang lebih baik.
  • Kerajaan juga harus menerbitkan sumber tahunan yang terbazir untuk menguruskan jerebu. Kerugian ini mesti dikira dari tahun jerebu bermula yang ditambah dengan kadar deposit tetap lazim digunakan setiap tahun untuk mengumpul kerugian sehingga 2019. Ini termasuk anggaran perbelanjaan perubatan awam dan swasta, kakitangan kerajaan yang ditugaskan untuk mengendalikan keadaan jerebu, gangguan operasi orang awam dan sektor swasta disebabkan jerebu dan bidang berkaitan yang lain. Akhirnya, inilah yang pesalah hutang kepada rakyat Malaysia.
  • Gunakan platform ASEAN untuk menuntut kerugian yang dialami oleh Malaysia selama ini.

Sebaliknya, kempen anti kelapa sawit dapat dikendalikan secara profesional dan cepat. Setelah Malaysia dan ASEAN mengeluarkan syarikat-syarikat yang bersalah, kedudukan industry kelapa sawit akan menjadi lebih kukuh.

Jika industri kelapa sawit telah dituduh secara salah, fakta perlu diperbetulkan dalam kes mahkamah dan gunakan semakan kehakiman atau proses-proses lain untuk membatalkan larangan EU mengenai penggunaan minyak kelapa sawit untuk biofuel.

Sekiranya EU dikalahkan, keputusan mahkamah ini akan menjadi iklan percuma di seluruh dunia dan industri kelapa sawit boleh membersihkan namanya secara bergaya! Mengapa perlu menggunakan wang pembayar cukai? Di Malaysia kita menggunakan minyak kelapa sawit untuk hampir semua aktiviti, kenapa berkempen di sini? Industri ini harus membiayai sebarang aktiviti untuk melindungi kepentingan mereka.

Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER) tidak pernah menjangkakan perlindungan kebajikan alam sekitar dan orang ramai akan jatuh ke tahap yang sangat teruk. Lebih menyakitkan hati lagi apabila melihat lebih banyak tumpuan diberikan kepada publisiti murahan.

Jadi, sebelum mana-mana peruntukan terbazir, bolehkah menteri-menteri yang menjaga kelapa sawit dan alam sekitar melaksanakan cadangan-cadangan yang diberikan sebelum penghujung 2019?

Jika kedua-dua anda gagal, sila lakukan perbuatan yang mulia dengan menarik diri dari portfolio masing-masing untuk memberi laluan kepada mereka yang boleh genggam bara sampai jadi arang.

Piarapakaran S., Presiden Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER)