Foto hiasan - Anggota Polis menjalankan pemeriksaan dalam sekatan jalan raya berikutan Perintah Kawalan Pergerakan pada hari ke lima di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur. foto IQBAL BASRI, 22 MAC 2020

SUNGAI SIPUT – Seorang mekanik menjadi individu pertama didakwa kerana menghalang penjawat awam menjalankan tugas pemantauan Ops COVID-19, susulan Perintah Kawalan Pergerakan yang dilaksanakan selama 14 hari mulai 18 Mac lepas.

S. Punniamurthy, 33, mengaku bersalah selepas tuduhan dibacakan di hadapan Majistret Norhabsarina Ayob di sini, hari ini.

Berdasarkan kertas pertuduhan, Punniamurthy didakwa dengan sengaja menghalang seorang pegawai polis berpangkat DSP menjalankan tugas pemantauan, dengan enggan menunjukkan pengenalan diri di hadapan rumahnya di Persiaran Orkid 8, Taman Orkid, Sungai Siput (U) pada Jumaat lepas, selain menolak pegawai berkenaan ke tepi jalan.

Pertuduhan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda maksimum  RM10,000 atau kedua-duanya sekali.

Terdahulu, Timbalan Pendakwaraya Jean Siow Chung Hwei memohon mahkamah mengenakan hukuman maksimum, untuk memberi pengajaran kepada tertuduh dan masyarakat.

Bagaimanapun, peguam Yayasan Bantuan Peguam Kebangsaan Nurul Hanis Mohd Zaini yang mewakili tertuduh, memohon mahkamah  mengenakan hukuman minimum atas alasan tertuduh hanya memperoleh pendapatan sebanyak RM1,500 sebulan, perlu menjaga ibunya dan tidak pernah disabitkan kesalahan jenayah.

Majistret Norhabsarina kemudiannya menjatuhkan hukuman denda RM5,000 atau penjara 10 bulan jika gagal membayarnya.

— BERNAMA

 

1 Komen

  1. Bila pula pihak berkuasa nak menahan seorang pakar jantung di Pulau Pinanag yang dilihat menghalang penjawat awam melakukan tugas mereka?

    Tak usahlah double standard?

Comments are closed.