BRUSSELS – Kesatuan Eropah mengeluarkan Maghribi dari senarai negara selamat selepas semakan yang dilakukan oleh duta-dutanya.

Keputusan tersebut menjadikan 10 negara dalam senarai baharu, yang berkuat kuasa 8 Ogos, setelah EU tidak memasukkan Algeria minggu lalu.

Negara-negara selamat yang dianggap berada dalam kawalan pandemik koronavirus adalah Australia, Kanada, Georgia, Jepun, New Zealand, Rwanda, Korea Selatan, Thailand, Tunisia, dan Uruguay.

China juga dikira dalam senarai negara selamat walaupun perjalanan hanya akan dibuka sekiranya pihak berkuasa China membenarkan kemasukan pelancong EU.

Maghribi mencatatkan rekod tertinggi 6,385 kes baru virus dalam seminggu yang lalu, menurut data Universiti Johns Hopkins.

Negara ini telah melaporkan sejumlah 29,644 kes dan 449 kematian.

Senarai ini berfungsi sebagai rujukan dan bukannya peraturan untuk 27 anggota EU, dengan idea bahawa tidak ada negara EU yang akan membuka sempadannya dengan negara-negara yang tidak termasuk dalam senarai.

Kriteria ini berdasarkan jumlah kes Covid-19 baharu yang dicatatkan di sebuah negara dalam 14 hari terakhir, sama ada kapasiti kes per 100,000 orang sesuai dengan purata EU dan kemampuan ujian saringan. – MalaysiaGazette