KUALA LUMPUR – Bank-bank mengalami penguncupan dalam pendapatan daripada aktiviti perbankan domestik pada separuh pertama tahun ini (1H20), disebabkan tekanan margin dan kerugian kredit yang lebih tinggi.

Kajian Kestabilan Kewangan untuk 1H20, Bank Negara Malaysia (BNM) memaklumkan kos kredit tahunan yang menjadi bahagian daripada jumlah pinjaman yang belum dijelaskan meningkat dengan ketara kepada 56 mata asas – tahap yang terakhir dilihat semasa krisis kewangan global 2008 – berbanding dengan tahap rendah sepanjang dekad yang lalu yang rata-rata 20 mata asas.

Katanya, bank-bank juga terkesan dengan dengan kerugian pengubahsuaian kontrak one-off kerana pengecualian caj faedah tambahan untuk pinjaman sewa beli dan pembiayaan Islam dengan kadar tetap di bawah langkah penangguhan pembayaran balik.

Pengurangan kadar polisi semalaman (OPR) berturut-turut turut memberi tekanan kepada margin.

Walau bagaimanapun, pendapatan bank diserap oleh pendapatan perdagangan dan pelaburan selepas mencatat keuntungan daripada penjualan sekuriti hutang dan perubahan nilai saksama di tengah-tengah penurunan hasil.

Dari segi pulangan ekuiti (ROE) dan pulangan aset (ROA) bank, kedua-duanya merosot.

ROE untuk sektor perbankan jatuh ke 10% pada 1H20, berbanding 13% pada 2H19, sementara ROA merosot ke 1.2% daripada 1.5% pada tempoh yang sama.

Walaupun begitu, BNM berkata, bank-bank teruss melakukan langkah-langkah untuk meningkatkan kecekapan kos untuk menyokong keuntungan, termasuk meninjau waktu pengeluaran tidak kritikal, berunding semula kontrak vendor dan mempercepat usaha pendigitalan yang sedang berlangsung.

Meskipun terdapat penurunan dalam pendapatan yang dilaporkan pada 1H20, bank pusat berkata, bank-bank mempunyai modal yang cukup sepanjang tempoh tersebut dengan modal agregat berjumlah RM121.6 bilion pada bulan Jun 2020.

Menjangkakan prospek ekonomi yang lebih mencabar, bank-bank terus melaksanakan penerbitan modal baharu atau rancangan pelaburan semula dividen.

Sebilangan besar bank juga mengurangkan atau menangguhkan pembayaran dividen kepada pemegang saham.

Menurut kajian itu, sistem bank terus berada kedudukan yang baik untuk mendukung aliran kredit kepada sektor sebenar memandangkan ekobomi mulai pulih.

“Pinjaman sistem perbankan mencatatkan pertumbuhan tahunan sebanyak 4.1% pada bulan Jun 2020, terutama didorong oleh pertumbuhan pinjaman perniagaan tertunggak di sektor perdagangan borong dan runcit, hotel dan restoran dan pembuatan,” katanya. – MalaysiaGazette