MoU tersebut telah ditandatangani oleh Pengerusi SPPZ, Datuk Nadzim Johan dan Pengarah Pembangunan Perniagaan Fusionex, Saiful Hayaz Abu Bakar.

PETALING JAYA – Pemimpin pasaran teknologi AI dan Data Besar yang telah memenangi pelbagai anugerah, Fusionex menandatangani satu Memorandum Persefahaman (MoU) dengan SPPZ (Pertubuhan Komuniti Sokong Peniaga Pembayar Zakat), satu inisiatif di bawah PPIM (Persatuan Pengguna Islam Malaysia), untuk membangun dan menyokong platform tempat pasaran e-dagang mereka.

Pengenalan bagi platform itu akan membantu banyak perniagaan yang mematuhi halal untuk memasuki ruang dalam talian dan merangkumi ekonomi digital.

MoU tersebut telah ditandatangani oleh Pengerusi SPPZ, Datuk Nadzim Johan dan Pengarah Pembangunan Perniagaan Fusionex, Saiful Hayaz Abu Bakar.

Majlis menandatangani perjanjian itu disaksikan oleh pasukan pengurusan SPPZ dan Pengarah Urusan Fusionex untuk Perusahaan & Sektor Awam Chua Yu Ye.

Di tengah-tengah detik yang tidak menentu dan mencabar yang dicetuskan oleh pandemik Covid-19, PKS tempatan berada pada risiko untuk ditutup secara kekal kerana orang ramai menghadapi sekatan dalam keupayaan mereka untuk mengunjungi premis runcit.

Dalam usaha untuk mendigitalkan usahawan Malaysia dan menjadikannya sebagai sebahagian daripada budaya membeli barang tempatan, SPPZ berharap untuk memperluaskan saluran penjualan, meningkatkan kesedaran jenama, meningkatkan pendapatan penjualan, dan membolehkan perlindungan dan jaminan terhadap produk pematuhan halal melalui pengenalan platform e-dagang.

“Kami percaya produk tempatan kami bukan sahaja terbaik dari segi kesihatan dan keselamatan tetapi juga dari sudut pandang Halal kerana Malaysia adalah sebuah hab Halal untuk lebih 46 buah negara.

“Platform ini melampaui bukan sahaja pengguna, peruncit dan pembeli kerana sifatnya yang menyeluruh yang merangkumi semua aspek ekonomi, yang membolehkan semua yang datang untuk menjadi sebahagian daripada ekonomi digital.

“Dengan ciri-ciri nilai tambah seperti maklumat halal, pengiraan zakat, pautan NGO dunia dan perkongsian belia, antara lain, platform ini berpotensi untuk memberikan manfaat besar di peringkat global,” kata Nadzim.

Dengan menyediakan tulang belakang teknologi bagi tempat pasaran e-dagang, Fusionex akan membolehkan pemilik PKS untuk dengan lancar memasuki alam maya dan mengembangkan perniagaan mereka, dengan itu, mengatasi cabaran masa kini dan halangan lain yang mungkin muncul di masa depan, kata Pengarah Urusan Fusionex bagi Perusahaan & Sektor Awam Chua Yu Ye.

Platform itu, katanya, dapat juga memperkasakan perniagaan dengan memberi mereka keupayaan untuk memperkemaskan proses mereka, menumpukan kepada personalisasi, memanfaatkan AI dan menjangkau ke pasaran yang belum diterokai.

“Kami sangat gembira kerana dapat bekerjasama dengan SPPZ dalam usaha mereka untuk memperkenal, memupuk dan mengekalkan PKS Malaysia melalui e-dagang. Pada masa yang mencabar ini, transformasi digital bukan lagi sekadar satu konsep abstrak tetapi satu keperluan yang realistik yang perlu digunakan oleh perniagaan sekiranya mereka ingin tekun dan berjaya.

“Saya percaya peralihan dari kedai fizikal ke tempat pasaran e-dagang tanpa sempadan, sebagai satu tindak balas terhadap krisis Covid-19, akan membantu perniagaan mengatasi krisis yang sedang kita lalui ini.

“Saya juga ingin memuji SPPZ kerana mengambil inisiatif itu untuk menyokong usahawan yang mematuhi Halal kerana ia akan menyediakan mereka dengan peralatan dan sumber yang sangat diperlukan untuk mendigitalkan perniagaan mereka dan meraih hasil daripada pertumbuhan dan kejayaan,” katanya lagi.- BERNAMA