Orang awam membeli barang keperluan harian di salah sebuah pasaraya ketika tinjauan lensa Malaysia Gazette di sekitar Setiawangsa, Kuala Lumpur. foto AFIQ HAMBALI, 17 DISEMBER 2020.
KUALA LUMPUR – Kerajaan disaran segera melaksanakan langkah-langkah untuk mengatasi kenaikan harga barangan terutaman bekalan makanan mentah.
Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, kebelakangan ini rakyat semakin terbeban dengan trend kenaikan harga barangan secara berterusan apabila Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan semula.
“Sesuatu mesti segera dilaksanakan untuk mengatasi masalah ini.
“Dasar kecukupan dan keselamatan makanan bukan sekadar memasti kecukupan bekalan tetapi juga memastikan harga makanan selari dengan kuasa beli rakyat,” katanya dalam hantaran di laman Facebook hari ini.
Mohamad yang juga Ahi Dewan Undangan Negeri Rantau berkata, ramai rakyat Malaysia kehilangan mata pencarian akibat pandemik Covid-19.
Mohamad Hasan
Keadaan itu, katanya, menyebabkan kuasa beli segelintir rakyat berada pada tahap yang genting, justeru tanpa intervensi kerajaan, mereka bukan sahaja akan miskin tetapi juga hidup dalam keadaan lapar serta tidak mempunyai kecukupan makanan.
“Tindakan dan inisiatif pemantauan harga makanan dan bekalan barangan keperluan asas mesti segera dipertingkatkan,” katanya.
Mohamad juga mencadangkan kepada kerajaan supaya menggalak dan menghulurkan bantuan untuk pertanian bandar.
Penduduk Malaysia, terutamanya mereka yang menetap di bandar, katanya, boleh menerima pakai konsep edible garden di kediaman mereka.
“Gunakan tanah lapang di persekitaran rumah untuk menanam sayuran termasuk menanamnya dalam pasu.
“Penanaman sayur-sayuran di rumah mampu mengurangkan kos sara hidup seharian dan memudahkan akses kepada bekalan sayuran segar tanpa kebimbangan penyebaran Covid-19 di pasar raya,” katanya.
Bagi golongan rentan, Mohamad mencadangkan supaya segera dipertimbangkan pemberian ‘voucher’ makanan dan barangan runcit.
Katanya, negara maju telah lama melaksanakan intervensi ‘food stamp’ dan ‘voucher’ barangan perlu.
‘Voucher’ sedemikian bukan sahaja dapat meringankan beban kewangan keluarga yang paling terhimpit, ia juga dapat menjana pendapatan pemilik dan pengusaha kedai runcit.
“Bantuan tersebut secara langsung juga akan meningkatkan pengguna agregat dan membantu peniaga kecil, pengusaha pasar raya serta restoran,” katanya.
Hari ini genap setahun MalaysiaGazette merekodkan kes pertama Covid-19. – MalaysiaGazette

2 Komen

  1. Tok Mat, sapa kata food stamps kat US (SNAP nama baru dia) tu bagus. Orang US sendiripun mengaku banyakkk kelemahan. Rata2/average dapat usd126 per bulan… (Tolong jangan convert ke rm…). Tak boleh beli apa gak. Pastu orang pandang hina engkau lagi disangka pemalas. Bantuan jabatan kebajikan masyarakat kat Malaysia lagi ok. Kalau kat down under Rata2 cuma aborigines /orang asli yg dapat…bila dapat duit setiap khamis, bros terus mabuk… Hampasss.

    Pikirlah lagi camne nak bantu kita semua tanpa perlu merasa orang luar negeri tu bagus. Bertani di belakang rumahkita cam bagus… Tapi rumah kami takde tanah pulak…

  2. Warga asing dan pati dapat bertani contohnya di Cameron Highlands dan menjual sayur-sayuran mereka di pasar borong macammana pulak tu, ko pulak komplain tak dak tanah nak bertani. Kalau ya pun pi la kerja bertani sawit kini in high demand with higher pay than before.

Comments are closed.