Mohd Azmi Abdul Hamid

KUALA LUMPUR – Demi masa depan dan maruah Islam, Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) sedia bersua dengan Nur Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman yang didakwa mahu keluar daripada Islam.

Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, pihaknya insaf dengan kekhilafan yang berlaku dan mengambil perhatian mengenai apa yang dinyatakan usahawan berkenaan.

“Kami yakin semua pihak dalam masyarakat Islam memandang berat dengan insiden ini dan umumnya merasa sedih dan kecewa dengan apa yang berlaku.

“Selain itu, kami juga turut rasa bersimpati kepada semua pihak yang mahu menyelesaikan isu ini dan berharap dapat mengawal keadaan agar isu ini dikendalikan dengan sebaik mungkin dan dengan hikmah.

“Jalan keluar dengan menghormati tanggungjawab pihak berkuasa dan mengguna pendekatan kasih sayang dan mendidik secara penuh hikmah perlu dilakukan,” katanya dalam kenyataan semalam.

Menurut Azmi, pihaknya yakin Sajat melafaz pernyataan tersebut dalam keadaan tertekan dan emosi tidak terkawal bukan dari lubuk hati yang sebenar.

“Dalam hal ini, kami juga sangat berharap agar masyarakat Islam tidak menambah rumit keadaan. Inilah saatnya seluruh masyarakat menterjemah rasa kasih sayang antara satu sama lain dan menyelamatkan saudara seagama agar kembali saling bantu-membantu demi kebaikan dan ketakwaan.

“Kami memanjangkan tangan silaturahmi kepada Sajat bahawa beliau insan yang perlu bersama diselamatkan dalam menjalani ujian kehidupan yang sangat mencabar di zaman ini.

“Kefahaman Sajat mengenai tanggungjawab pihak berkuasa sangat perlu dijelaskan dan kami berharap ada komunikasi yang lancar berlaku untuk mengelakkan salah faham antara dua pihak.

“Sebagai badan Islam kami berasa sangat bertanggungjawab untuk turut berperanan menangani isu seperti ini dengan hikmah dan mencari titik penyelesaian yang baik,” ujarnya.

Demi Islam dan demi maruah dan kesucian Islam, MAPIM dengan penuh harapan dan berdoa agar Sajat menjadi insan yang menyumbang kepada agama, bangsa dan negara serta tidak bertindak dari luar kawalan. -MalaysiaGazette

ARTIKEL BERKAITAN:

Muhammad Sajjad isytihar keluar Islam?